Разград отбеляза 144 години от гибелта на Христо Ботев

Днес отбелязваме 144 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В знак на признателност към делото на великия българин, Областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов поднесоха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в Градския парк.

Почит към революционното дело на Христо Ботев бе отдадена с венци и цветя и от ръководството на Община Разград, от председателя на Обс-Разград Стоян Ненчев, от общински съветници, от името на народния представител Десислава Атанасова, от Областен съвет на офицерите и сержантите от запаса, общественици и граждани.

YouTube

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си“, „На прощаване“, „Хаджи Димитър“, „Към брата си“, „Обесването на Васил Левски“ и още много други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе