МКБППМН-Кубрат с книжки за училището по изкуства и занаяти за деца в неравностойно положение в Русаля

Подкрепящо писмо и книжки за възпитаниците на занаятчийското училище в Русаля (Великотърновско) изпрати местната комисия в Кубрат. Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в селото е основано през 2014 година в реконструираната сграда на старото селско училище и съседен имот. Училището е безплатно – за деца от социално слаби семейства. Там учат деца от Централна и Северна България, подбрани от екипа заради своите заложби, които родителите поради липса на средства не могат да развият. Това е първото у нас и единствено по рода си на Балканите и е създадено с 934 хиляди евро финансиране от датската фондация „Велукс“. Проектът за училището е на театралната фондация „Бис Бард“.

YouTube

Заедно със задължителните общообразователни предмети, програмата включва интензивно обучение в областта на театъра, музиката, изобразителното и приложното изкуство. Комплектът на училището-пансион в Русаля включва административна сграда, класни стаи, общо 13 къщи, спортна зала, две игрища, ателиета, музикални стаи, звукозаписно студио и артцентър с театрална зала.

„Филм, посветен на ежедневните усилия на децата на Русаля, техните учители-доброволци и родители, стана повод за дискусия в местната комисия в края на месец август. Вдъхновени от случващото се там, решихме да изпратим своята приятелска подкрепа и да предоставим от нашите книжки, които учат на приятелство и доброта“, сподели за новата инициатива секретарят на комисията д-р Карагьозова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе