Заместник областният управител Евгени Драганов бе официален гост на тържествена церемония за откриване на паметник на Васил Левски в град Русе

На 11 септември 2020 г., Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе официален гост на тържествена церемония за откриване на паметник на Васил Левски в Парка на възрожденците в град Русе.

YouTube

Паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра.

В чест на откриването на паметника на Апостола на свободата беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, като строят беше приет лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Служба за освещаване на монумента беше отслужена от Негово Преосвещенство Тихон, тивериополски титулярен епископ и викарий на патриарх Неофит Български, както и от свещеници от Русенската Света Митрополия.

Слова по време на церемонията бяха произнесени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областния управител на област Русе Галин Григоров, председателя на „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, както и от кмета на града Пенчо Милков, а сред официалните гости също така бяха народният представител Георги Стоилов, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и множество представители на държавната и местна власт.

Гостите на събитието имаха възможността да чуят и рецитал по стихотворението „Левски“ на Иван Вазов, изпълнен от водещите на церемонията Велислава Веселинова и Михаил Гавраилов, както и изпълнение на народни песни от етно група „4ЕТНО“. Бяха изпълнени и множество празнични маршове от Общинския духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев.

Заместник областният управител организира поднасяне на венец пред новия паметник на Апостола на свободата и изрази надежда, че и инициативата за изграждане на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградския гарнизон в периода 1878 – 2009 г. в гр. Разград ще бъде завършена успешно в близко време. Начинанието е подкрепено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като до момента са събрани 30 000 от необходимите 110 000 лева за изграждането на паметника.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе