Областният управител на Разград се срещна с лекарите в МБАЛ „Свети Иван Рилски“

Областният управител Гюнай Хюсмен се срещна с лекарите в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, за да се запознае с проблемите, с които се сблъскват в условията на епидемия.

Болницата в Разград вече има фургон-филтър

YouTube

На нея медиците обясниха, че срещат трудности заради липсата на единен протокол или алгоритъм за лечение на COVID – 19. „Информациите, които достигат до нас от опита в наши и чуждестранни болници, често са коренно различни“, поясниха те. Хюсмен ги информира, че вече има създаден такъв единен протокол, базиран на опита от терапията на вирусното заболяване у нас. Той се ангажира да съдейства за това, алгоритъмът да бъде разпратен максимално бързо до всички здравни заведения.

Лекарите разказаха, че на всеки един от тях всекидневно се налага да работи с болни от корона вирус, затова не приемат за справедливо боравенето с определението „на първа линия“. „Смята се, че служителите на РЗИ например са на първа линия, а много от нас – не“, аргументираха се докторите. Те казаха още, че средствата за клиничната пътека, по която се лекува COVID – 19, не са достатъчни. Очаква се скоро сумата по тази пътека да стане 1200 лв, но не се взема под внимание факта, че терапията не трае 5 дни, а често се налага да продължи и два пъти повече, обосноваха се медиците.

Областният управител призна, че лекарите имат основания да не приемат начина по който се категоризира кой е на първа линия и кой – не. Той  заяви, че по отношение на заплащането по клинична пътека е редно да бъдат точно изчислени разходите за обгрижването на тези болни и държавата да внесе нужните корекции. „Ще направя, каквото зависи от мен, вашите проблеми да бъдат чути и да намерят решение“ ангажира се Хюсмен. Той благодари на лекарите за усилията им в тази трудна обстановка и подчерта, че обществото много разчита на тях, за да може страната да се справи с епидемията, а хората да се върнат към обичайния си начин на живот.     

34 нови случая на COVID-19 в област Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе