България подпомага Република Северна Македония с безвъзмездна финансова помощ на стойност над 500 000 лева

България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно 7 проекта на стойност 579 789 лева по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР.

Две споразумения  са в сферата на здравеопазването, развитието на медиите и гражданското общество и са на обща стойност 95 855 лв.

YouTube

Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева бяха подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 г. Проектите засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония. 

Споразумения бяха сключени със Сдружение за лечение на деца „В моя свят“ от Скопие за изпълнението на два проекта: „Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония“ на стойност 234 700 лева и „Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 година“ на стойност 73 340 лв.

Според сключените днес споразумения неправителствената организация „Профицио-мултиетническа толерантност“ ще получи финансиране от 33 347 лв. за организацията на съвместна конференция на педиатри и детски пулмолози от Република Северна Македония и България на тема: „Лечение, профилактика и превенция от Covid-19 при деца“. Вторият проект има за цел създаването на новинарски интернет-сайт, насочен към отразяването на демократичните реформи и преговорите за членство в Европейския съюз. Той е на стойност 62 508 лв., а организацията, която ще го изпълни е „Онлимит медия“.

Подписаните споразумения са в съответствие с приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

В Република Северна Македония България ще финансира общо 7 проекта на стойност  579 789 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе