Обсъдиха съставите на секционни избирателни комисии за хора под карантина в Разград

На консултации при Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев бяха обсъдени съставите на още 9 секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 4 април. В консултациите участваха представители на общинските ръководства на петте парламентарно представени политически сили.

Те се съгласиха с предложението комисиите в Районна служба „Изпълнение на наказанията“, в МБАЛ“Св. Иван Рилски“ и COVID-отделението в МБАЛ да са петчленни. Кметът Денчо Бояджиев предложи комисиите за гласуване на хора с трайни увреждания и петте комисии за хора под карантина да са тричленни, колкото е минималният състав съгласно Решение 2159-НС на ЦИК. Представителят на ДПС настоя тези комисии да са петчленни, тъй като при другия вариант политическата сила остава без представител в три от комисиите, като уточни, че ще подпише протокола от консултациите с особено мнение.

YouTube

Относно останалите предложения представителите на политическите сили постигнаха консенсус. Така към 566-те човека, които ще работят в изборния ден в 68 секции, се прибавят още 35 човека в 9 секции. Партия ГЕРБ и коалиция БСП за България ще имат по 9 ръководни места в новите комисии: по 3 председателски, 3 заместник-председателски и 3 секретарски; ДПС – 6 членове, от които 4 ръководни: по 1 председател и 1 зам.-председател, както и 2 секретари; Коалиция „Обединени патриоти“ – 6 членове, от които 3 ръководни: по 1 председател, зам.-председател и секретар; Партия „Воля“ – 5 членове, от които 2 ръководни – 1 председател и 1 зам.-председател, коалиция „Демократична България“-обединение няма представители в тези комисии.

Представителите на петте политически сили постигнаха съгласие и относно конкретното разпределение на ръководните постове в комисиите. Протоколът от консултациите ще бъде изпратен в Районната избирателна комисия-Разград, която ще прецени дали да се съобрази с особеното мнение на ДПС и да увеличи съставите на подвижните секции за избиратели под карантина.

Петте секции за карантинирани избиратели са с определен обхват. ПСИК №073 ще покрива обхвата на секции от № 043 до 048 и селата Гецово, Дряновец, Осенец, Балкански и Благоево; №074 – обхвата на секции от № 050 до 056 и селата Островче, Пороище и Радинград; № 075 – от секция 057 до 065 и селата Ушинци и Мортагоново; № 076 – от секция 037 до 042 и секция 066, както и селата Стражец, Киченица, Липник, Раковски, Ясеновец, Черковна и Недоклан; №77 – от секция № 030 до 036 и селата Просторно, Побит камък, Топчии и Дянково.

Заявления за вписване в списъка за гласуване в подвижна избирателна кутия за избиратели под карантина ще се приемат от 24 до 31 март. Те могат да бъдат подадени до Община Разград по следните начини: саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс; подписано и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс; заявление, подадено на електронната поща без да се изисква квалифициран електронен подпис; електронно заявление, подадено през интернет страницата на общината, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Бланката на заявлението може да се изтегли от секция Избори на сайта на Община Разград.

Членовете на деветте нови секционни избирателни комисии при представен от политическите сили списък и при желание имат възможност да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След приключване на изборния ден подвижните секции ще отворят изборните урни във фоайето на 11 етаж на Община Разград, където с помощта на паравани ще бъдат обособени места за тяхната работа по преброяване на бюлетините.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе