Петокласници от Разград изслушаха беседа за киберпрестъпленията и опасностите в интернет

“Децата и компютрите /Киберпрестъпления/” бе поредната тема, която прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград и съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград представиха пред ученици от 5. а и 5. б клас на СУ „Христо Ботев“ Разград.

Темата е изключително актуална сред подрастващите, тъй като те от доста ранна възраст масово използват по няколко социални приложения като Фейсбук, Тик-Ток, Инстаграм, Снап чат и т.н. Заради крехката си възраст и наивност, те лесно се превръщат в мишени на чужди престъпни намерения.

YouTube

Съдия Борисов обясни какво се крие зад термина „хакер“, какви са видовете компютърни престъпления и наказанията, които предвижда за тях Наказателния кодекс. Призова към бдителност по отношение на фалшивите профили и към това, каква информация и снимки всеки споделя в профила си. Това ще предпази децата да не се превърнат в жертви на тормоз или изнудване.

Учениците бяха запознати с най- честите случаи на кибертормоз и киберпрестъпления. Съдия Борисов акцентира на опасните имейли и съобщения, в които се съдържа зловреден код и вредите, които той нанася.

В края на беседата, която е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, всяко дете получи издание на Конституцията на Република България.

Следващото гостуване в СУ „Хр. Ботев“ е на 26 май, когато пред шестокласници ще бъдат представени темите за „Хулиганските прояви на непълнолетни деца. Последици.“ и „Възпитателните мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе