Добрият пример: Разград и Плевен са домакини на международен младежки обмен

Стартира международният проект „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ на българското Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и румънската асоциация АКЧЕС, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма “Еразъм+”, сектор „Младеж“, с договор № 2020-2-BG01-KA105-079362. Двете организации от години работят активно в подкрепа на младите хора, а идеята за съвместната им дейност е в резултат на проведени срещи в началото на 2020 г.

Младежки гвардейски отряди водят своята подготовка в Разград

Проектът „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ се фокусира върху бъдещо развитие на социалната активност на младите хора на България и Румъния, акцентирайки към социално сближаване и гражданска принадлежност в обществото.

Като участници в младежкия обмен, който ще протече в Разград и Плевен, се включват 50 младежи от България и Румъния – членове на младежки организации, гвардейски отряди и оркестри, доброволци, младежки активисти, ученици и студенти, придружавани от по четирима ръководители от всяка държава. Представител на румънската гвардия е лейтенант Теодор – Михаил Петришор от 30-та гвардейска бригада „Михай Витазул“, а от българска страна – сержант Димитър Борисов от НГЧ.

В рамките на 10 дни младежите и ръководителите ще работят заедно и задълбочено по темите – екипност, лидерство, креативност, организационно поведение, аналитично мислене, зачитане на културните различия. Предвидени са редица обучителни дейности и занимания, както и редица физически и творчески активности.

Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ бе създадено преди три години с цел да възроди патриотичното чувство в подрастващото поколение, както и да се възпитават децата в дух на обич към българската история и традиции. „Докосването до гвардейската униформа, която е реликва в нашата история и настояще, стимулира децата да я носят, почитат, но и да се учат от нея. Създаването на множество младежки гвардейски отряди се представя на хората, които променят средата си и вярват, че тази кауза си заслужава и трябва да се разширява. А зрителите приемат всяка поява на събитие с участието на младите гвардейци като носители на държавността и на националната гордост. Това ни мотивира да предприемем тази повеля и да работим за нея докато има привърженици на каузата“, споделят от организацията.

И допълват: „Щастливи сме, че дейността на сдружението получава признание и извън границите на страната, като с реализацията на проекта „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ имаме възможност да разкажем и покажем на румънските младежи повече за нашата страна и за Националната гвардейска част – едно от най-елитните подразделения към Българската армия. Радваме се, че с партньорите ни от Румъния можем да бъдем добър пример един за друг и да сме си полезни, а сътрудничеството ни да е образец за мост между младите хора на двете държави.“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе