Младежки гвардейски отряди водят своята подготовка в Разград

25  младежи от  Румъния, които искат да създадат по примера на българските младежки гвардейски отряди и в северната ни съседка, и 25 младежи от отряда в Айтос се включиха в интензивна  тренировка в юношеската школа на българския шампион „Лудогорец“. Младежите бяха посрещнати лично от изпълнителния директор на „орлите“ Ангел Петричев, и от символа на тима – орлицата Фортуна и треньорът й Виктор Бернабе. Децата направиха тренировка под ръководството на треньорите Дилян Георгиев /кондиционен треньор, U15/, Милен Маринов /помощник-треньор, U13 иU15/, и Емил Георгиев /старши треньор, U16/.  

След усилената, но и забавна тренировка, младежите имаха възможността да попият знания  от  екипа на българския Шампион. По време на лекциите и различните видове тренинги младежите и екипа на отбора говориха за ползите от здравословното хранене, но и за това колко важни елементи от играта на футбол са и екипността, лидерството, и доброволчеството и как те помагат в ежедневието за активна гражданска позиция  

YouTube

В тренировката участваха и двамата представители на Румънската и Българската гвардия.

Инициативата е част от международния проект „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ на българското Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и румънската асоциация АКЧЕС, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма “Еразъм+”, сектор „Младеж“, съобщават от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Двете организации от години работят активно в подкрепа на младите хора, а идеята за съвместната им дейност е в резултат на проведени срещи в началото на 2020 г.

Областният управител се срещна с младежките гвардейски отряди

Проектът „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ се фокусира върху бъдещо развитие на социалната активност на младите хора на България и Румъния, акцентирайки към социално сближаване и гражданска принадлежност в обществото.

Като участници в младежкия обмен, който ще протече в Разград и Плевен, се включват 50 младежи от България и Румъния – членове на младежки организации, гвардейски отряди и оркестри, доброволци, младежки активисти, ученици и студенти, придружавани от по четирима ръководители от всяка държава. Представител на румънската гвардия е лейтенант Теодор – Михаил Петришор от 30-та гвардейска бригада „Михай Витазул“, а от българска страна – сержант Димитър Борисов от Националната гвардейска част (НГЧ).

В рамките на десет дни младежите и ръководителите ще работят заедно и задълбочено по темите – екипност, лидерство, креативност, организационно поведение, аналитично мислене, зачитане на културните различия. Предвидени са редица обучителни дейности и занимания, както и редица физически и творчески активности.

Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ е създадено преди три години с цел да възроди патриотичното чувство в подрастващото поколение, както и да се възпитават децата в дух на обич към българската история и традиции. „Докосването до гвардейската униформа, която е реликва в нашата история и настояще, стимулира децата да я носят, почитат, но и да се учат от нея. Създаването на множество младежки гвардейски отряди се представя на хората, които променят средата си и вярват, че тази кауза си заслужава и трябва да се разширява. А зрителите приемат всяка поява на събитие с участието на младите гвардейци като носители на държавността и на националната гордост. Това ни мотивира да предприемем тази повеля и да работим за нея докато има привърженици на каузата“, споделят от организацията. И допълват: „Щастливи сме, че дейността на сдружението получава признание и извън границите на страната, като с реализацията на проекта „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“ имаме възможност да разкажем и покажем на румънските младежи повече за нашата страна и за Националната гвардейска част – едно от най-елитните подразделения към Българската армия. Радваме се, че с партньорите ни от Румъния можем да бъдем добър пример един за друг и да сме си полезни, а сътрудничеството ни да е образец за мост между младите хора на двете държави.“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе