Всички пенсионери, получавали помощи за отопление, могат да разчитат на тях и през предстоящия зимен сезон

Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли.  Добавката от 50 лева, която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти.

Той добави, че се очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да е около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, каза Гълъб Донев.

YouTube

Министърът на труда коментира още, че служебното правителство ще предложи проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще включва поне два варианта, за да може следващото Народното събрание да реши какъв подход да избере. Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при спазване на принципите на социалното осигуряване, обясни Гълъб Донев.

Единият вариант е пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 или 2019 г. Другата възможност е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. С нарастването на този процент се дава по-добра мотивация за гражданите да участват и спазват принципите на социалното осигуряване, подчерта министър Донев.

Всяко друго решение – с проста математика и вкарване на числа в размерите на пенсии, води до демотивация и създаване на напрежение между самите пенсионери. Вариантът, който аз експертно ще подкрепя е този, който ще обхване всички български пенсионери, добави той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе