Стартира инициативата „Еколято 2021“ в Разград

Заместник-кметът на Община Разград Руска Вътева поздрави участниците в традиционната инициатива на ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество-Разград  „Еколято“. Провеждането й се финансира от Община Разград по Програма за екологично възпитание на децата на отдел „Опазване на околната среда“ в Община Разград. Партньори в реализацията й са още няколко институции: РЗИ-Разград, Регионалния исторически музей, ОДМВР-Разград, Български Младежки Червен кръст, МКБППМН към Община Разград, Общински съвет по наркотични вещества  и Превантивно-информационен център, Филиал Разград на Русенския университет, ДЛС“Воден-Ири Хисар“.

YouTube

В приветствието си към първата смяна от „Еколято 2021“ заместник-кметът Руска Вътева припомни, че инициативата, чието 24-то издание започна днес, се е доказала през годините и продължава да се радва на  интерес от страна на младите хора. Тя благодари на институциите-партньори за съпричастността, а на децата пожела да са здрави, да намерят нови приятели по време на дейностите от „Еколято“, да получат знания и умения, които ще са им от полза.

„Еколято“ съчетава участие в екологични занимания с познавателни дейности от различни сфери и възпитава децата да пазят града и околната среда чисти – обясни директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева.

В „Еколято 2021“ участват 100 деца на възраст от 4 до 8 клас, ще ги познаете по зелените тениски с логото на инициативата. Те са включени в три смени, всяка от които продължава по две седмици. В първата смяна участват 50 деца в 3 групи, във втората – 30 деца в 2 групи, а в третата – 20 деца. Те са ангажирани по 3 часа дневно, в днешния ден са имали здравна беседа от експерти от РЗИ. В заниманията им са включени още: екологични дейности на открито – почистване на участъци в Разград с осигурени ръкавици и чували за събрания отпадък,  посещение на обект с екозначение – природен резерват „Воден“, посещение на обект с историческо значение – резервата „Абритус“, посещение на обект с образователен характер – Филиал Разград на Русенския университет, образователни дейности – беседи, презентации и тренинги със специалисти, здравни беседи от РЗИ, занимания в ОИЦ-Разград и Превантивно-информационен център, среща с кариерен консултант. Заключителен елемент за всяка от трите смени е Лятна Детска Академия по безопасност, организирана от ОДМВР-Разград, която включва демонстрации на Пътна полиция и на Пожарната служба, като и участие на Българския Младежки Червен Кръст.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе