Област Разград се готви за евентуална нова вълна на COVID-19

Област Разград се готви за евентуална нова вълна на COVID-19, въпреки че сега е в зелената зона. Заболеваемостта в региона за последните две седмици е 13, 54 на 100 000 души население. Рискът от рязко повишаване на броя на заболелите е заради отпускарския сезон и масовите пътувания у нас и в чужбина. Затова е много вероятно е след 15 август ситуацията коренно да се промени, опасяват се епидемиолозите. Това стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.   

„Това, че в момента положението е спокойно, не бива да ни успокоява. Дано прогнозите не се оправдаят, но ако се случи, трябва да сме добре подготвени“, заяви областният управител Иван Борисов, който е председател на щаба.

YouTube

От началото на годината 1760 човека от област Разград са заболели от COVID-19, обяви заместник-директорът на РЗИ-Разград д-р Анатоли Стойнов. Хоспитализираните са били 933, а 827 са останали на домашно лечение. Починалите през периода са 118, а излекуваните – 1292. Карантинираните контактни през това време са 2343 души.

Д-р Стойнов подчерта, че с оглед на очакваната нова вълна на заболяването буди тревога фактът, че броят на ваксинираните в региона е под средния за страната. От старта на имунизацията на 25.12.2020 г. в областта със завършена ваксинация са едва 13 192 души, което прави около 12 процента.  Според д-р Стойнов преболедувалите COVID-19 в региона са около 33 000 човека, като в тази бройка влизат и нерегистрираните официално случаи. Той подчерта, че кампанията по ваксинирането трябва да се активизира и да е много по-масова.

На заседанието институциите, имащи отношение към борбата с опасното заболяване, бяха запознати с Националния оперативен план за справяне с пандемията. Бе обсъдена готовността за действие и бе отчетено, че областта има нужните ресурси, създадена е и необходимата организация, за да бъде посрещната адекватно евентуална нова вълна на COVID-19.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе