Разградската библиотека бе домакин на творческа среща на издателство

На 18 септември Регионална библиотека „Проф. Б. Пенев” бе любезен домакин на творческа среща с писатели и поети от издателство „Захарий Стоянов”, с което се даде старт на есенните Национални литературни празници „Албена” – 2021. Това е традиционното литературно турне, което всяка година издателство „Захарий Стоянов” на г-н Иван Гранитски провежда. Горди сме, че тази година Разград сложи началото. За пореден 20-ти път издателство „Захарий Стоянов”, съвместно с Община Разград и РБ „Проф. Боян Пенев” представиха творческата среща на поети, писатели, литературни критици, историци, местни поети и писатели с разградска публика.

С „Добре дошли, приятели” срещата откри Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград. Срещата уважиха и председателят на Общински съвет г-н Стоян Ненчев, директорът на Български пощи г-н Илия Илиев, представители на НЧ „Делиорман – 2014”, директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Самуил Орхан Исмаил и разградчани, почитатели на писаното слово.

YouTube

Директорът на Регионална библиотека „Проф. Б. Пенев” Димитър Петров също приветства гостите и сподели, че разградската библиотека като основен културен, информационен и просветен център в региона винаги се е стремяла да отговаря на високите изисквания на своите потребители и дори днес в това пандемично и трудно време осигурява и едно от най-важните изисквания на своите читатели – живата среща и общуването с творците на писаното слово.

Иван Гранитски – собственик на издателство „Захарий Стоянов” представи участниците в литературната среща:

Боян Ангелов – Председател на СБП с книгите „Реставрация на обелиска“, „Марин Дринов“ и „Сянката на хоругвите“; Стоян Райчевски – общественик, публицист, историк и етнограф с литературни изследвания за „Антим I“, „Александър Батенберг“, „Нестинарството“ и „Милетич“. Атанас Звездинов – писател, преводач и журналист с книгите: „Знайност“, „Звездност“ и детската книжка „Брани недобрани“. Петър Андасаров – поет и журналист с книгите „Видовден“, „Сълзи, в които се оглежда слънцето“ и „Когато сенките се удължават“. Иван Гранитски – журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио и телевизионни канали, издател и обществен деец представи „Пет поеми и други стихотворения“, „Тракийският конник“, „Гибелта на Троя“, „Залмоксис“, „Баща на вечността”, „Идеи и образи“ и детските книжки „Омайниче и бръмбазъче“ и „Клепоушко“. Любомир Котев – писател белетрист, литературен изследовател и народопсихолог представи „Романът на Захарий“, „Ден днешен“ и „Махалата“. Надя Попова – поет и журналист представи сборници с поезия „Послепис за зрящи“, „Нетленна светлина“ и „Всичко се сбъдна“.
В литературното четене се включиха поетите Пламен Панчев и Емилия Пройнова със свои стихове.

Изненадата за публиката бе представянето на сборник с разкази „Асо купа”, издателство „Захарий Стоянов” на местния поет и писател, краевед, общественик и директор на Регионална библиотека Димитър Петров. Той развълнувано сподели, че всеки разказ, включен в сборника има своя история и е дълбоко преживян.

Литературната среща завърши с приятелски разговори, снимки, автографи, с неизменното „Да живее отечеството!”, „Да живее България!”, с надежда за едно по-добро и светло бъдеще за всички.

Срещата премина при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе