Домашен арест за 28-годишен разградчанин, обвинен за притежание на наркотици

Варненският апелативен съд постанови домашен арест с електронно наблюдение на обвиняем за притежание на наркотици. Втората инстанция уважи частично жалбата на защитата и измени определението на Разградския окръжен съд, с което Лазар Л. е бил задържан под стража. Това информират от Апелативния съд във Варна.

„Домашен арест“ и „задържане под стража“ за двама, обвинени в държане и разпространение на наркотици

YouTube

28-годишният мъж е обвинен заедно с още двама души за това, че в съучастие държали с цел разпространение на наркотични вещества – 51,2 гр амфетамин и 14 гр марихуана. 

В съдебното заседание пред въззивния съд представителят на Апелативната прокуратура каза, че са налице всички законови предпоставки за потвърждаване на задържането на обвиняемия под стража. При по-лека мярка за неотклонение той би могъл да повлияе на свидетели, а с оглед началния етап на разследването предстоят още процесуално-следствени действия.

Адвокатът на Лазар оспори съществуването на доказателства той да е извършил това, за което е привлечен към отговорност, както и опасността от укриване и извършване на престъпление. Обвиняемият не е осъждан, живее на постоянния си адрес и работи, изтъкна защитата.

Задържаха двама мъже и една жена за разпространение на наркотични вещества в Разград

Съставът на Варненския апелативен съд прецени, че жалбата е частично основателна. По досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, които да дадат основание на прокуратурата обосновано да подозира Лазар в съпричастност към деянието. По отношение на риска от укриване и извършване на престъпление, Апелативният съд се разграничи от изводите на Окръжния съд в Разград. Според настоящата инстанция, данните за личността на Лазар Л. не са в такава степен негативни, че да налагат  задържането му под стража. Домашен арест би постигнал целите на закона. Аргумент за налагането на втората по тежест мярка за неотклонение е обществената опасност на деянието – наркотични вещества в немалък размер, държани от трима души с цел разпространение. „Общественият интерес оправдава постановяването на такава мярка, която да възпре обвиняемия от бъдещо противоправно поведение“, мотивира се Апелативният съд.

Определението, с което Лазар Л., обвиняем за притежание на наркотици, ще бъде поставен под домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение, не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе