Две нови книги бяха представени пред обществеността на Разград и на село Свещари през последните два дни

Снимка: Мехмед Азиз

Две нови книги бяха представени пред обществеността на Разград и на село Свещари през последните два дни. Това са „Гетите, които обезсмъртяват“ с автор проф. Диана Гергова и „Демир баба теке – Българският Ерусалим“, в съавторство с доцент Катерина Венедикова.

В салона на читалище „Пробуда 1929“ авторките бяха представени от председателя на читалищния съвет Невжет Абтула. Изтъкнатият траколог проф. Гергова върна лентата на спомените си към началото на проучванията в резервата под ръководството на проф. Мария Чичикова, довели до разкриване на Свещарската царска гробница през 1982 година.

YouTube

Снимка: Мехмед Азиз

Османистът Катерина Венедикова пък е човекът, проучвал храма му, разчела надписите по стените на сградата, издирила и превела през годините всички надписи от района свързани с Демир баба. Тя разказа накратко съдържанието на разчетеното от нея житие на алианския светец, представено за пръв път в тяхната книга.

Снимка: Мехмед Азиз

Ден по-рано двете книги бяха презентирани в разградската Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Директорът на галерията Тодор Тодоров специално бе подредил в залата изложба на картини от фонда на галерията, вдъхновени от величествената архитектура на Демир баба теке и внушителните руини на Абритус, които могат да бъдат видени и през следващите дни. Тодор Тодоров е автор на серия от картини по легендите за Демир баба, дарени на текето, две от които са избрани да украсяват кориците на българо-турската и българо-английската версии на книгата за духовния покровител на това място.

Драгомир Богомилов / Мехмед Азиз

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе