Премиерът Стефан Янев: Действията на МВР ще дадат резултат срещу купуването на гласове

МВР има за задача да провежда кампании и операции, които да ограничат купуването на гласове – едно грозно явление, което застрашава демокрацията. Наред с това моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, тъй като високото участие на гражданите в изборите отнема електоралната тежест на това явление, заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии в Благоевград. Премиерът изрази очакване действията на вътрешното министерство да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове. „Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право – възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват“, изтъкна министър-председателят.

Попитан от медиите за скандалните разкрития около строителството на АМ „Хемус“ премиерът Стефан Янев посочи, че е от изключително значение българските граждани да знаят дали публичните средства се изразходват по прозрачен и целесъобразен начин. „В момента, след направените допълнителни разследващи действия, се изнасят нови факти за случилото се, така че този скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат известни още факти“, заяви Янев и изрази очакване прокуратурата да действа съобразно закона, каквото е нейното задължение. Министър-председателят припомни, че вече многократно е казвано, че  в дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ има сериозни притеснения. Премиерът посочи, че се касае за огромни суми, които са преведени на строителни фирми и от които суми не е ясно точно какво произтича и за какво се използват в момента. Същевременно, на фона на авансово платените суми, липсват други средства, с които да се извърши текуща работа.

YouTube

В отговор на друг журналистически въпрос министър-председателят Стефан Янев припомни, че въпросът за оставката на главния прокурор се поставя от доста време. „Важно е какво иска обществото. Има усещане за липса на справедливост. Тази липса на справедливост трябва да бъде компенсирана с определени действия – всичко това, което ние наричаме реформа в съдебната власт“, заяви Янев. Премиерът добави, че e въпрос на широк дебат и на консенсус в Народното събрание каква точно ще бъде тази реформа.

Премиерът Стефан Янев коментира и вчерашната работна среща между представители на синдикатите, на работодателите и на правителството. По думите му целта на подобни срещи, които ще продължат и занапред, е да има диалог, който е от съществено значение при подготовката на дискусиите в тристранния съвет. По отношение на размера на минималната работна заплата Янев изтъкна, че темата предстои да бъде дискутирана и по нея да се развива дебат в Народното събрание. Министър-председателят беше категоричен, че при управлението на държавните финанси е нужен баланс, като се взима предвид както социалната политика, здравеопазването и образованието, така също и възможността на икономиката да се развива.

Пред братската могила-костница в Благоевград министър-председателят Стефан Янев засвидетелства почит и преклонение пред загиналите в защита на града войници и офицери. В рамките на събитието в Благоевград  беше отслужена панахида и се проведе военен ритуал. „Днес, на Архангелова задушница, отдаваме почит на всички български воини, защитавали Родината, дали живота си за свободата и независимостта, за нашето съвремие и за нашето бъдеще“, отбеляза премиерът Янев. Министър-председателят посочи, че именно делото на героите, положили костите си пред олтара на Отечеството, е това, което ни обединява като народ и ни задължава да помним и да предадем нашите думи на благодарност на следващите поколения. „Саможертвата на нашите предци ни кара да се чувстваме горди и ни дава хоризонт за бъдещето“, изтъкна още Янев в словото си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе