В ареста влиза и наемателят на помещението, в което откриха над 50 кг дрога в Исперих

В съдебно заседание днес Окръжен съд-Разград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 47–годишния двоен гражданин на Република България и Република Турция З. Х. В съдебната зала присъства и назначения на обвиняемия преводач от български на турски език обратно.

В ареста остават двамата обвиняеми за държане на над 56 кг марихуана в Исперих

YouTube

Мъжът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 11.11.2021 г. в гр. Исперих, в съучастие като съизвършител с М. А. гражданин на Република Турция и Д. Ж. с постоянен адрес в разградско село, без надлежно разрешително, придобил и държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества – суха зелена тревиста маса с общо тегло 56,38 кг., реагиращо на марихуана, на стойност около 338 310 лева и 1,90 грама екстази на стойност около 20 лева.

Остават в ареста задържаните в Исперих с над 50 кг наркотици

З. Х. е наел с писмени договори помещения в сграда в центъра на Исперих, в едно от които при акцията на ГДБОП е открита дрогата.

„Лишаване от свобода“ и глоби по 50 000 лева за мъжете, задържани в Исперих с над 50 кг. марихуана

Според държавното обвинение недобрите характеристични данни на З. и тежестта на обвинението са основание да се предполага опасност от укриване и възпрепятстване разкриването на обективната истина от органите на досъдебното производство, а след това и на правораздаването. Прокурорът определи опасността да извърши други престъпление като реална, тъй като обвиняемият през последните 10-11 месеца не е работил, а от лятото е пребивавал в България.

Защитникът на обвиняемия поиска „домашен арест“ като изтъкна, че той не е осъждан, има постоянен адрес и спестявания.

Задържаха двама мъже от Исперих с над 50 кг марихуана

Съдът като взе предвид становищата на страните и събраните до момента доказателствата по делото прецени, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието. От обясненията му става ясно, че той постоянно пребивава в Република Турция, в България няма трудова и семейна ангажираност, което прави лесно напускането на страната и така да осуети разследването.

Съдът прецени, че извършеното в съучастие престъпление по смисъла на закона е тежко умишлено. За него НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева. Деянието се отличава с висока обществена опасност заради голямото количество нарокотични вещества и тяхната стойност.

С цел да се обезпечи нормалния ход на разследването Окръжен съд-Разград определи спрямо З. Х. мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

dm petroleum

Върни се горе