Изменения на Закона за административните нарушения и наказания

От 23 декември 2021 година влязоха в сила изменения на Закона за административните нарушения и наказания. Предвижда се сключване на споразумения на всички наказателни постановления, издадени по съставени актове след тази дата. Според измененията наложената глоба може да бъде заплатена с отстъпка.

Уточняваме, че ще бъде приложен по-благоприятният вариант на нарушителите, които имат наказателни постановления, издадени преди това изменение, но връчени и влезли в сила след 23 декември 2021 година. Това означава, че определената глоба в наказателното постановление ще бъде намалена с 20%. Обръщаме внимание на тези, които по една или друга причина са санкционирани, и към днешна дата не е изтекъл 14-дневният им срок за доброволно плащане да го направят, за да ползват облекчение в размера на наложената глоба. Могат да го направят в сектор „Пътна полиция“ и всяко районно управление на територията на областта. Плащането на пос- терминал в структурните звена на МВР е без допълнителни такси. Напомняме, че давностният срок за връчване на наказателните постановления е четири години и половина, а не както беше до скоро 3 години.

YouTube

Пример: На Иван му е съставен акт през месец ноември 2021 година за това, че е шофирал без валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Иван е водач, но не е собственик на автомобила. В този случай Кодекса за застраховането предвижда глоба в размер на 400 лева. Ако му бъде връчено наказателното постановление днес, Иван може да заплати наложената му глоба в 14-дневен срок, и тя ще бъде намалена с 20%, или размерът и ще бъде 320 лева.

Трябва да е ясно, че този процент намаление не се отнася за съставени глоби с фиш. Важи обаче за глобите, наложени с електронни фишове, където доброволното плащане е в 14-дневен срок. В този срок може да бъде ползвано намаление на размера на глобата с 30%.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе