Министър Денков: Извънкласните занимания ще намалят агресията в училище

Извънкласните дейности и занимания ще намалят агресията и насилието в училище. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на онлайн дискусия, посветена на психичното здраве и насилието във и извън училище, организирана от омбудсмана на Република България.

Предстоящото лято отново ще бъде използвано за максимална социализация на децата и учениците. Министерството на образованието и науката (МОН) работи по нова национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ с бюджет от 100 млн. лева. „Идеята е да се рестартира работата в ученическите отбори, танцовите и хоровите състави във всички училища. Така децата ще бъдат заедно, изпълнявайки колективни дейности, които намаляват напрежението“, уточни министър Денков. Успоредно с това ще продължи и националната програма „Отново заедно“, която осигурява едноседмични екскурзии на ученици и учители, в които са включени богати културни програми.

YouTube

През последната година психолозите и педагогическите съветници в училищната мрежа са станали с 15% повече. В момента те са общо 2195, от които 1394 са психолози, а 801 – педагогически съветници. Въпреки увеличението обаче на места специалистите продължават да са недостатъчни. В системата са осигурени средства за техните възнаграждения, но проблемът е свързан с липсата на специалисти, които желаят да изпълняват тези дейности.

Според акад. Денков е грешно проблемите с агресията и насилието сред младежите да се прехвърлят към училището и преподавателите. „Учителите са в много трудна ситуация, защото онлайн обучението е изключително натоварващо. В същото време липсва достатъчна подготовка, квалификация и методични материали, за да се справят с проблема“, отбеляза той. МОН ще подпомогне специалистите с подобряване на нормативната база.

Акад. Денков припомни, че от години работи Национална мобилна група за психологическа подкрепа, която се състои от 20 психолози. Тяхната дейност се организира в шест центъра – Бургас, Стара Загора, Варна, Велико Търново, Пловдив и София град. Всяка година групата подпомага средно 2000 ученици, учители и родители, станали жертви или свидетели на различни по рода си кризи.

За поредна година МОН откри и безплатни телефонни линии за деца и учители, които са стресирани от COVID-19.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе