Пчелар от село Старо селище развива стопанството си по европроект

Земеделският стопанин Бахар Яхов от село Старо селище изпълнява проект „Развитие на малкото стопанство чрез увеличаване броя на пчелните семейства и модернизация на оборудването”Той е финансиран по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., съобщават от Областен информационен център (ОИЦ) – Разград.

Проектните дейности предвиждат увеличаване броя на пчелните семейства с възпроизвеждане на минимум 36 нови чрез развъдна дейност, като до края на проекта трябва да достигнат до 160 пчелни семейства. Те ще бъдат отглеждани прилагайки технологията в система кошери Дадан – Блат.  За нея е характерно, че не създава стресови състояния, укрепва здравето и недопуска вредни за качеството на продуктите и тяхната безопасност манипулации и дейности.

YouTube

В рамките на проекта бенефициентът ще закупи и съоръжения за нуждите на стопанството си: 24 рамкова електрическа центрофуга за добив на мед, вана за разпечатване на пити с по-голям обем и парна восъкотопилка.

Стойността на инвестицията е в размер на 29 337 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Проектните дейности ще продължат най-късно до края на септември 2025 година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе