Двамата подсъдими за наркооранжерия в Островче получиха наказания „лишаване от свобода“ и „глоби“

Разградският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура – Разград, защитниците и двамата обвиняеми, с което те се признаха за виновни, че отглеждали марихуана, държали прекурсори и високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Разград, П. П. и А. Ж. се познавали отдавна, били приятели и съдружници в дружество, което се занимавало с научно-изследователска дейност, разработване, търговия с химико-фармацевтични продукти, хранителни добавки, лекарствени средства и продукти. Като химик по образование П. имал нужните познания в областта на химията и фармацевтиката. През пролетта на 2020 г. в къща в разградско село двамата засели растения коноп – някои в двора, а други в саксии, които държали в специално оборудвано помещение с вентилационна, напоителна и осветителна системи. Няколко месеца по-късно са задържани при специализирана полицейска операция.

YouTube

Заловиха двама с наркооранжерия в село Островче (СНИМКИ)

Страните приеха за безспорно установено, че в периода от неустановена към момента дата до 29.07.2020 г., двамата в съучастие като съизвършители засели и отгледали 67 бр. растения от рода на конопа /марихуана/. На 29.07.2020 г., отново в съучастие и като съизвършители, произвели и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 0,50 гр. метамфетамин – кристално вещество на стойност 12,50 лв. На 29.07.2020 г. в съучастие като съизвършители без надлежно разрешително държали прекурсори – солна и сярна киселина, толуол, ацетон, фенилацетон; съоръжения – колби, епруветки, стъклени пипети, магнитна бъркалка и материали – мравчена киселина, метиламин, калиев бихромат за производство на високорисково наркотично вещество метамфетамин с цел разпространение. 

Обвиняемите за наркооранжерията в разградското село Островче остават в ареста

В съдебната зала подсъдимите заявиха, че са съгласни с условията на внесеното за одобрение от съда споразумение, подписали са го доброволно, разбират последиците му и не желаят делото да се разглежда по общия ред,

Съдебният състав прецени, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, като предложи да бъде нанесена корекция в частта относно възлагане на съдебните разноски, като се посочи, че те трябва да са разпределени поравно между двамата.

Съдът, след като определи наказание за всяко престъпление отделно, наложи най-тежкото от тях.

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на двамата разградчани от с. Островче, обвиняеми за отглеждане на марихуана и производство на наркотици

За извършените престъпления 50-годишният П. П. прие да му бъде наложено едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно една година и четири месеца „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим, към което се присъединява и „глоба“ в размер на 2500 лв.

На 52-годишният А. Ж. съдът определи едно общо наказание в размер на най-тежкото – две години и шест месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което отлага за изпитателен срок от четири години, към което се присъединява и наказание „глоба“ в размер на 5 000 лева.

Възпитателната работа по отношение на Антон Ж. се възлага на районен инспектор при РУ на МВР по местоживеенето му. 

Подсъдимите следва да платят и направените по делото разноски, като всеки от тях ще внесе по 3 574,12 лв.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе