Отворени врати в Хидрометеорологична обсерватория – Разград

Във връзка с 22 и 23 март 2022 г. – международни дни на водата и на метеорологията, Националният институт по метеорология и хидрология организира на 22.03.2022 г. ден на отворените врати в Хидрометеорологична обсерватория град Разград.

От 1950 г. на 23-ти март се отбелязва подписването на Конвенцията за създаването на Световната метеорологична организация (СМО).

Като един от учредителите на СМО, НИМХ всяка година отбелязва празника под общото мото за всички метеоролози и хидролози по света. Темата на #WorldMetDay за 23 март 2022 г. е #EarlyWarningEarlyAction. (Early Warning and Early Action. Hydrometeorological and Climate Information for Disaster Risk Reduction. – Ранно предупреждение – ранна реакция. Хидрометеорологична и климатична информация за намаляване на риска от бедствия).

Мотото е свързано с критичната роля на системите за ранно предупреждение за своевременната превенция като адаптивна мярка срещу климатичните промени. Подчертава значението на напредъка в изследванията в областта на метеорологичните прогнози, за да могат да се посрещнат предизвикателствата на екстремните прояви на метеорологичното време.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе