Беседи по Образователна програма в ПГПЧЕ „Е. Йосиф“

Председателят на Районния съд в Разград съдия Нели Генчева и прокурор Десимира Недкова  от Районна прокуратура – Разград представиха пред ученици от 10 „б“ и 10 „в“ клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции?“.

По време на откритите уроци учениците се запознаха с личните, политически и социални права, които всеки човек има. Магистратите обясниха и какви са начините за защита на тези права, какво следва след подаване на писмена или устна жалба, в кои случаи се намесва прокуратурата и в кои, сами, с помощта на адвокат, е необходимо да защитим правата си, когато считаме, че са накърнени.

YouTube

Само след 2 години ще навършите пълнолетие и ви предстои да влезете в различни правоотношения – някои ще сключат договори за заеми, други ще започнат да работят и ще сключат трудови договори, ще подпишете договори с мобилни оператори, но бъдете бдителни и винаги четете, премисляйте и се консултирайте с хора, които са специалисти в материята, бе съветът, който съдия Генчева отправи към младите хора за да не бъдат подведени.

В хода на дискусията гостуващите юристи обясниха, че съдът е крайна мярка за защита, когато са нарушени нечии права. Те посочиха, че има и други начини за разрешаване на спорове. Даден бе пример за възникнал конфликт в училище, при който се стига до използване на обидни думи. В тази ситуация, споделиха лекторите, засегната страна може да сигнализира училищното ръководство, Регионално управление на образованието, Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ или омбудсмана на страната. Може да бъде заведено и частно наказателно дело за обида, но с активното участие на родителите.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, по силата на подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе