Детското насилие, хулиганските и противообществените прояви дискутираха прокурор и ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“-Ясеновец

Прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура – Разград гостува днес в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ясеновец, където представи пред ученици от 5 и 6 клас темата „Детското насилие. Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетните лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“.

Началото на срещата бе посветена на различните форми на насилие, на които децата могат да станат жертва не само в училище, но и в дома си. Прокурор Недкова акцентира на това, че често неволна дума или уж безобиден удар или шамар могат да са с тежки, дори фатални последици. Не трябва да действате импулсивно, посъветва тя младите хора и им препоръча да се държат със съучениците и приятелите си така, както искат другите да се държат с тях, за да се радват на добри взаимоотношения.

YouTube

Прокурор Недкова запозна учениците с видовете мерки за възпитателно въздействие по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Подчерта, че е необходимо да бъдат бдителни и по отношение на използваните от тях социални мрежи и онлайн игри, като сподели конкретни случаи от своята практика, в които деца са станали жертва на измама или изнудване.

На финала магистратът отправи апел към подрастващите да спазват законите и правилата в обществото.

Беседите по Образователната програма продължават и през следващите дни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе