Беседа за вредата от наркотиците изнесоха магистрати пред деветокласници от Езиковата гимназия в Разград

Районният съдия Николай Борисов и прокурорът от Районна прокуратура Зорница Цветкова, в три последователни дни, представиха пред ученици от 9-ти „а“, „г“ и „в“ клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ темата: „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“.

YouTube

В своето изложение съдията обясни какви са основните видове меки и твърди наркотици. Той поясни, че този вид вещества въздействат на психиката, правят хората зависими, като атакуват и нанасят непоправими вреди на всички функции в човешкия организъм, а от там и на органите, които ги осъществяват. Предупреди ги, че алкохолът и цигарите също са вид наркотик, защото и към тях се развиват зависимости. Дискутира с тях, че има и разрешени наркотични вещества, използвани предимно в медицината, но тяхното ползване е възможно само с надлежно разрешително.

Прокурор Цветкова запозна деветокласниците с уредбата на престъпленията, свързани с придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества, криминализирани в нашия Наказателния кодекс, както и с размера на наказанията.

Магистратите представиха реални казуси от своята практика. Обясниха в кои случаи се постановяват условни присъди и в кои тези престъпни деяния не се толерират и се наказват сурово.

Пристрастяването към наркотичните вещества става много бързо, като социалните последици са изключително тежки, подчерта съдия Борисов. Препоръча им да не посягат към забранени субстанции и да избягват такава среда, като напомни, че повечето наркомани са започнали от любопитство. Призова младите хора колкото и да им е тежко в живота, в каквато и ситуация да изпаднат мислейки, че нямат никакъв изход пред себе си, да не посягат към наркотици. Предупреди ги, че една изпушена цигара марихуана може да бъде отчетена с Drug check в следващите 100 дни.

Учениците от 9 „в“ и „г“ класове имаха възможност да изгледат презентация по темата. Запознати бяха и с Постановление № 23 на МС от 29 януари 1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

Младите хора проявиха интерес и повдигнаха въпросите как се става магистрат, в кои държави все още има смъртно наказание, как може да се намали наказанието на един подсъдим, къде и кой унищожава конфискуваните в полза на държавата наркотични вещества, какво е шпионаж и т.н.

Гимназистите получиха брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет, а в понеделник, 18 април, предстои открит урок пред ученици от 9 „б“ клас на Езиковата гимназия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе