Петнадесето поредно издание на „Вечерта на талантите на ППМГ“ – бум на пианистите!

На 19.04.2022г., в навечерието на Великден, се проведе за 15-ти пореден път „Вечерта на талантите“ в уютната зала на Художествената галерия „Професор Илия Петров“. Всяка година събитието се организира от госпожа Светла Възелова през месец декември, но този път извънредната пандемична обстановка наложи изместване на датата за провеждане.

На събитието присъстваха директорът на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – господин Василев, заместник-директорът – госпожа Занкова, учители и възпитаници на Математическата гимназия, техни близки и приятели.

YouTube

Публиката се наслади на невероятните изпълнения на двайсетимата участници – Дерия, Еда, Кристина, Невена, Славена (пианисти), Дилек (поетеса), Ния, Рейхан (певици), Аляра (цигуларка), театралната трупа на ППМГ (Арман, Траяна, Матей, Алекса и Кристиян от 6.клас и Йоана и Радостин от 5.клас с ръководител господин Керемедчиев), Павел (китарист).

Наистина впечатляващи бяха изпълненията на учениците, свирещи на клавирни и струнни инструменти. Единствената поетеса, събрала кураж да покаже изкуството си, удиви публиката със своите произведения, а талантливите певици на МГ успяха да накарат залата да настръхне.

За всички – и организатори, и участници, и публика, имаше една неочаквана и истински прочувствена изненада – кратък рецитал на господин Керемедчиев:

НА ЕДИН ПРИЯТЕЛ

С теб забравихме боба и лучеца.
И понеже такава е модата,
си играем със думи учени,
както някога с топчета содени.

Уж заменяхме с фразите гладички
простотията на дедите си,
а сменихме на село ливадите
със мазетата на душите си.

Уж завиждахме на орлите,
а се гледаме като бици,
като бичи рога сплитаме
свойте остри амбиции.

С колко захар словата си ръсим,
и цитати за братството знаем,
а все още зад гърба си
вълчи ями копаем.

И ми става понякога страшно,
че забравихме думите прости
и ще трябва при майките наши
с преводачи да ходим на гости!

Директорът на ППМГ – господин Мануел Василев остана изключително трогнат и доволен от изпълненията на трудолюбивите и талантливи възпитаници на гимназията, като похвали и фотографите на събитието. Пред наш репортер той сподели вижданията си за това как може да се подобри организацията на събитието: „Както преди години съм казвал: „Би било хубаво, ако имаше някаква зала, подобна на аула, в която всички да се наредят в един кръг, да седнат и всеки от място да изпълни каквото е решил.“ Така ще можем да се виждаме, да обсъждаме изпълненията – да се хвалим и критикуваме взаимно. Това е „Вечерта на талантите“!“

Госпожа Светла Възелова казва: „Това събитие първоначално беше направено за пишещите хора – които нямат сцена за изява, за които няма състезание или конкурс, където да покажат своя талант. Идеята беше сред слушателите те да намерят другари, съмишленици, хора, които да ги чуят и разберат.“ С нота шеговитост тя вметна и: „Надявам се, че по-срамежливите таланти, които не взеха участие този път, са разбрали, че ядем само бонбони, а не хора.“ На въпроса дали ще има кой да продължи провеждането на „Вечерта на талантите“, госпожа Възелова отговори: „Енергична и готова за работа е госпожа Ирена Димитрова. Тя самата помага много в последните години. През този период беше и връзката ни с малките ученици.“

И последен въпрос. Планираш ли да участваш и в следващото издание на „Вечерта на талантите“?

Със сигурност бих се включила в събитието отново. Доставя ми огромно удоволствие да се намирам сред общност от таланти и ценители на изкуството. Мисията на един творец е изпълнена, когато той споделя изкуството си и оставя частичка от себе си у своите слушатели.

Ето и една от творбите на Дилек, която чухме, със заглавие „Френска дума“:

Френска дума

Ти си като френска дума,

изтънчена и грациозна,

изящна, ясно различима,

дума, но пък цяла проза.

Ти си сложна по природа,

превод трудно се намира.

Речниците са безброй

и всеки своему разбира.

Ти си толкова прекрасна,

уверена, непогрешима.

Имаш усет, имаш стил,

съвършенството прозира.

Ти за мен си френска дума,

така реших да те опиша,

а в речника си щом погледнах,

любов открих, че се наричаш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе