Беседи по Образователната програма в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“

Темите Децата и компютрите /киберпрестъпленията/. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството.“ и „Пътно-транспортни престъпления и нарушения.“ представи съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград пред ученици от 10 „а“ и 10 „в“ клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Магистратът наблегна на основните опасности, с които се сблъскват подрастващите при използването на интернет и социалните мрежи, и възможните реакции срещу онлайн тормоза.

YouTube

Десетокласниците демонстрираха познания и реален поглед върху компютърните престъпления, на които биха могли да станат жертва. Съдия Борисов обясни още, че през предходната седмица Народното събрание е приело изменение на Наказателния кодекс, с което е завишило наказанията за извършителите на компютърни престъпления.  Даде им и ценни съвети как да реагират при съмнение за подозрителни линкове или писма, изискващи предоставяне на лични данни или превод на финансови средства. Дискутира с младите хора придобилата популярност онлайн измама „419“ известна още като „Нигерийско писмо“. Предупреди ги да избягват речта на омразата помежду си и особено в интернет, тъй като зачестяват съдебните дела за обида и клевета в социалните мрежи. 

Съдията разясни и каква е разликата между умишлените и непредпазливите престъпления по транспорта. Запозна ги и с размера на наказанията, предвидени в НК, за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Младите хора проявиха интерес и към темите кога се превишават пределите на неизбежна отбрана и каква е разликата между гражданското и наказателното право.  

Беседите са част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе