Вдигат субсидията за храноден и леглоден на студентите

В края на изминалата седмица с приемането на актуализацията на държавния бюджет за 2022 година, народните представители взеха решение за увеличаване на докторантските стипендии. С актуализацията на бюджета със 7 млн. лева ще бъдат осигурени освен увеличението на стипендиите на всички редовни докторанти в Република България, също и повишаване на субсидиите за леглоден в студентските общежития и храноден в студентските столове към Висшите училища.

Средствата за увеличение бяха поискани от Националното представителство на студентските съвети в Република България към народните представители и вече са обнародвани в държавен вестник.

YouTube

Процедурата ще завърши след като министерството на образованието и науката изготви промени в Постановление №90/2000г. за докторантските стипендии и наредбата за студентските общежития и столове, за да може парите да отидат по предназначение, съгласно исканията на НПСС и решението на народните представители.

До март тази година докторантската стипендия бе в размер на 500 лева месечно, а от началото на април 2022 година беше вдигната на 750 лева отново след искане на НПСС. Към момента държавната субсидия за леглоден възлиза на 1,40 лв., а тази за храноден на 5,00 лв. за две хранения дневно.

Припомняме, че в края на месец юни, Националното представителство на студентските съвети изпрати три искания до народните представители от всички парламентарни групи. НПСС поискаха увеличение с 15% на ставките, което на бюджета по прогнозни данни коства на държавния бюджет допълнително 3 млн. лева. Прогнозата за увеличението на докторантските стипендии е  4 милиона лева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе