Проведоха обучение на специалисти от гражданска защита и ОМП за работа с новата система за оповестяване на МВР

Специалисти по гражданска защита /ГЗ/ и отбранително-мобилизационна подготовка /ОМП/, IT специалисти и оперативни дежурни от седемте общини в област Разград преминаха обучение за работа с новата система „Оповестяване“ на МВР. Обучението се проведе в Областна администрация и бе открито от областния управител Драгомир Златев. „Използваната досега автоматизирана система е физически и морално остаряла. Внедряването на новата ще подобри значително работата на дежурните областни и общински съвети за сигурност“, заяви Златев.

  Димитър Пенев /началник отдел при дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – МВР/, обясни, че приложението, наречено „Географска операционна система „Оповестяване“, е разработено от дирекцията. Тази система приема и предава оповестителни сигнали за различни опасности, като дава възможност за „визуализиране върху географска среда“ на тези сигнали. За функционирането й са необходими компютърни конфигурации и връзка с интернет. „Оповестяване“ постепенно ще замени в цялата страна досега използваната автоматизирана система.

YouTube

  Проведеното обучение е част от процеса за внедряване на новата система в област Разград. Това вече е направено в областите Русе, Видин, Монтана, Враца и Хасково. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе