Започна засаждането на 400 разноцветни рози в Градския парк към Пантеона

Служители на Общинско предприятие „Паркстрой“-Разград започнаха днес засаждане на 400 контейнерни рози в Градския парк в района на Пантеона.

YouTube

Това става след извършена подготовка на участъка в подножието на монумента, която стартира през ранната пролет. Ръчно и с бобкат бяха разчистени на дълбочина 30 см. коренищата на самораслата растителност, след това бе поставена подходяща почва, изградена бе и поливна система. Разчистен е район с площ от декар и половина, върху част от него е положена тревна смеска, която на места вече пониква.

Разноцветните рози се засаждат в двете средни ивици, всяка от които е с дължина около 90 м. Цветята ще са в средата, а от двете им страни на площ от по метър и половина ще има райграс.

В първия етап от прочистване и облагородяване на района около Пантеона се предвижда в късната есен да бъдат засадени 20 декоративни фиданки в едната крайна ивица. На следващ етап и вдясно ще бъде разчистена самораслата почвопокривна растителност. На трети етап, който в зависимост от атмосферните условия ще е през тази или следващата година, ще се облагороди и районът в непосредствена близост до Пантеона.

В близките дни ще бъде извършено и почистване на надписите върху монумента.

На по-късен етап ще бъде изградено осветление, като най-вероятно то ще бъде соларно.

Ръководството на Община Разград и на ОП“Паркстрой“ се обръщат към гражданите с призив да бъдат отговорни към изграденото с общински средства, да го опазват и при установена нередност да подават своевременно сигнали  към отговорните институции, за да е чист и красив нашият град.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе