Училището в Езерче се включи в Европейския ден на спорта в училище

Инициативата Европейски ден на спорта в училище / ЕДСУ/ се организира за осма поредна година и бе отбелязана на 30.09.2022 година в ОУ „Св.П.Хилендарски“-с.Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград.

Предварителната организация включваше: регистриране на училището в сайта на сдружението http://www.bgbeactive.org и изготвяне на план за отбелязване на ЕДСУ. Училището се е включвало и в предишните му издания, като в годините се е нареждало на 4-то място в Разградска област . Главната цел на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност, е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

YouTube

Всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Тази година специалната тема е Спорт #БезОтпадъци, т.е. като чрез езика на спорта сдружението цели въвличането на децата в опазването на околната среда. Европейски ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

От 2014 година в Европейски ден на спорта са участвали кумулативно над 550 хиляди ученици, като кампанията е достигнала до над 2 милиона души. За България в инициативата през 2021 година участваха над 85 000 ученици и близо 9 500 преподаватели от 400 учебни заведения.

Тази година инициативата ЕДСУ е подкрепена от РУО-Разград и от областния управител на област Разград-Драгомир Златев с осигуряване на награди за най-активно включилите се в тазгодишното издание на инициативата училища в областта. Предварително в часа на класа класните ръководители проведоха беседи на тема за разделното събиране и рециклирането. Игрите, които се проведоха бяха насочени към екологичното самосъзнание и „зелената идея“, усъвършенстване на знанията и уменията на учениците за природосъобразен начин на живот и правилно рециклиране на отпадъците. Предизвикателствата пред малките ученици породиха блестящи резултати и чувство на удовлетвореност у всички участници под перфектната организация на г-н Гюрсел Али-учител по ФВС и със съдействието на целият педагогически екип.

По време на Европейски ден на спорта в училище се включихме в празника със серия от образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на опазването на чистота в училище. Така освен, че разпространихме принципите за Спорт #БезОтпадъци, училищното ръководство се надява да получи и по-голям брой точки в крайното класиране за най-активни училища в България и областта. Спортната инициатива премина под наш надслов- Спорт #БезОтпадъци.

Проведоха се следните физически активности с обща продължителност 150 мин: I.НАЧАЛЕН ЕТАП / ученици от 1 до 4 клас/ 1.Подвижни игри Игра 1 “Да разделим отпадъците“/ участници 1-2 клас/. Игра 2 “Пренеси топката“ / учениците 2, 3 и 4 клас/. 2.Спортни игри Игра 1 “Кой е най-силен “ / учениците са разделени на 2 групи- 1 и 2 клас, 3 и 4 клас/ Дърпане на въже Игра 2 “Народна топка“ / ученици от 3-4 клас/. Игра 3 “Най-добър стрелец“ / ученици от 1-4 клас/. II.ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП /ученици от 5 до 7 клас/ 1.Колоездене / участват 5, 6 и 7 клас/ 2.Футболна среща / ученици-момчета от 5-6 клас/. 3.Волейбол / ученици от 7 клас и родители/. Участие взеха всички 59 ученици от 1-7 кл-100% Включиха се и всички учители -100% Родителите (40%) също подкрепиха физическите активности в ЕДСУ с волейболната среща. Нашата цел бе да възпитаме отговорно отношение към отпадъците още в училище. То е важна среда за насаждане на култура към изхвърлянето на отпадъци. Ако още от деца хората са учени на отговорно и планирано отношение към различните видове отпадъци, ще израснат разумни личности, ограничаващи вредите от боклука за околната среда. Затова е важно учениците да бъдат въвлечени в дейностите по разделно събиране, изхвърляне и рециклиране на отпадъци, чрез целенасочено планирани мероприятия. С игрите Спорт #БезОтпадъци, които организирахме, учителите в своята практика могат да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците. С тях показахме на всички участници в ЕДСУ, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците .

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе