Близо 3000 ученици са обхванати от Общинския съвет по наркотични вещества за 9 месеца

2798 ученици от 20 училища от Разградска област, 15 от които от община Разград, са обхванати от дейностите по  Националната стратегия за борба с наркотиците. Това става ясно от деветмесечния отчет на експертите от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него. Той бе представен вчера на заседание на ОбСНВ от неговия председател Станислава Петрова. В заседанието участва и заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим.

Станислава Петрова припомни, че и през 2022 година основните усилия на ОбСНВ и ПИЦ  бяха насочени към превенция употребата на наркотици, чрез активното и целенасочено включване на училището и младите хора в дейности, насочени към информиране за рисковете от употреба на наркотици, развиване на социални умения и компетенции, формиране на нагласи за здравословен начин на живот, повишаване на гражданската активност, както и предлагане на алтернативна ангажираност за свободното време.

YouTube

Тя отчете дейностите по месеци:

През януари по програмата за превенция на употребата на наркотични и психоактивни вещества са започнали занятия по училища. Темите, на които са били те, са, са: „Тютюнопушене. Симулативна демонстрация с пушеща кукла Сю“, Вредите от Даркнет как да сърфираме безопасно в интернет“, „Вредата от употребата на енергийни напитки“, „Вреда и последствия от употребата на тютюнопушенето“, „Вредите от пушенето на наргиле.“, „Употреба и влияние на алкохола върху организма. Демонстративна симулация с алкоочила“, „Вредите от употребата на дизайнерски наркотици“, „Весел чай“, „Райски газ – употреба и последствия за организма“ и „Видове наркотици – въздействие и последици“.

През месеца са проведени 3 занятия по Националната програма „Кодово име живот“ с учениците от 7 клас в ОУ „Н.Й.Вапцаров“, като темите бяха: „Вземане на решения. Здравословен начин на живот.“, „Самооценка“ и „Зависимост“. А по покана на ръководството на СУ „Христо Ботев“ е проведено занятие с учениците от 6-тите класове на тема „Безопасен интернет“.

В началото на януари е изготвен регламент и оповестен традиционния вече конкурс, посветен на деня за безопасен интернет, който всяка година се отбелязва всеки втори вторник на м.февруари. Конкурсът е обявен под мотото: „Младите хора между виртуалното и реалното за безопасен интернет“. Изготвени са плакати за основните и средни училища в областта, във връзка с този ден, който тази година беше на 8 февруари.

През февруари е отчетен конкурсът „Младите хора между виртуалното и реалното за безопасен интернет“. В него са участвали 100 рисунки, 7 компютърни рисунки, 2 колажа и 4 видеоклипчета, като жури е определило отличилите се в 3 възрастови групи.

През месеца са проведени 2 онлайн срещи с представители на сдружение „Солидарност“, представители на Национален център за обществено здраве и анализи, и всички общински съвети, във връзка с онлайн въпросника за скрининг, насочен към ученици на възраст 12-19г., който са популяризирани по училища.

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и чл.22, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Националния съвет по наркотични вещества, е изготвен отчет за дейността на ОбСНВ и ПИЦ по образец, изпратен от Министерството на здравеопазването.

Проведени са общо 8 занятия с ученици от различни училища по предварително подаден график и теми от училищните ръководства.

По Националната програма „Кодово име живот“ са проведени последните 2 занятия  с учениците от 7 клас в ОУ „Н.Й.Вапцаров“, като учениците са получили раничка с логото на програмата.

През март са проведени общо 50 занятия с ученици от различни училища по спуснати теми от предварително зададен график. А по искане на директора на БЧК-Разград е проведено базисно обучение на младежите от БМЧК на тема „Превенция на употребата на наркотични вещества“.

Изготвена е информация за извършените дейности по превантивни програми на ПИЦ към ОбСНВ по искане на Национален център по обществено здраве и анализи.

През април са проведени общо 30 занятия с ученици от различни училища от област Разград по предварително подаден график от училищните ръководства на различни теми.

В средата на месеца е проведен двудневен обучителен семинар на тема „Разпознаване на рисково и зависимо поведение“ с участници – педагогически специалисти и психолози от училищата, социални работници от отдел „Закрила на детето“ и  ЦНСТ.

През месец май са проведени общо 18 занятия с ученици от различни училища от област Разград по предварително подаден график от училищните ръководства на различни теми.

Направени са оценки на 6 инициативи през 2021г. – за Световния ден без тютюнев дим, който е на 31 май; Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества – на 26 юни; Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври; Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 21 ноември; 1 декември – Световен ден за борбата със спин; 5 декември – международен ден на доброволеца. По искане на Национален фокусен център е попълнен въпросник относно реализирани превантивни дейности.

По Националната програма „От връстници за връстници“ са проведени 2 занятия с учениците от 8 клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

През юни са проведени общо 15 занятия с ученици от различни училища по предварително зададен график от училищните ръководства на територията на област Разград.

Проведени са 2 занятия с деца от Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ гр.Разград, като темите са били – „Вредите от употребата на алкохол“ и „Психоактивни вещества, обща информация – употреба и последици“.

Във връзка с реализиране на креативна дейност по Националната програма с доброволците от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е организирано посещение в гр.Габрово, където е посетен Центъра за лечение на зависимости „Св.Илия“, осъществена е среща с доброволци от ПИЦ гр.Габрово. С културна и обучителна цел е посетен и Интерактивният музей на Индустрията и музей „Дом на хумора и сатирата“.

Във връзка с отбелязването на 26 юни Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества, е организирана дискусия по метода „Световно кафене“. Вклюили са се ученици от НПТГ„Шандор Петьофи“, ПГИ„Робер Шуман“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ППМГ„Академик Никола Обрешков“. Децата са придружавани от своите ръководители, които са педагогически съветници или психолози от съответното училище. Методът „Световно кафене“ се използва за творческо решаване на проблеми и чрез него се насърчава сътрудничеството и споделянето на нови идеи и мнения от всички участници в групите. Учениците са  разделени  на четири екипа и са седнали на определените за тях маси. Всяка маса ги пренася в определен град със снимка и кратка история за него. Целта е да си представим и да влезем в атмосферата на града с приятна топла напитка,  дребни сладки и да поговорим по дадената тема. На всяко работно място са оставени предварително подготвени материали за работа.  Приятната неформална атмосфера  предразполага учениците да работят с голямо желание по темата „Нашето поколение и зависимостта към психоактивните вещества“. Темата успява да привлече и да „запали“ младежите. Всяка група има поставени въпроси, като: “Как си представяте помощта за човек, който знаете че употребява ПАВ?“, „ Как ме засяга животът на близък в семейството, когато той употребява наркотици?“, „Как бих постъпил, ако приятел ми предлага наркотици, ще повлияе ли на приятелството ни?“,   „Съзависимост  – чували ли сте за това? Какво представлява според Вас?“. Участниците имат за задача да предложат решение или да дадат идеи за решение. На равни интервали от време (например 10 мин) учениците се местиха на другите маси, като на всяка маса оставаше по един домакин, който да обобщава информацията от предходния разговор и да записва новите идеи на новата група. Целта беше четирите групи ученици да минат през четирите маси на „Световното кафене“ и в непринудена атмосфера да споделят своите идеи. По този начин разговорите се обогатяват чрез кръстосването на идеи, генерирани в предишни разговори с другите участници. В края на процеса всяка група се връща на първоначалното си място. Групите обобщават основните идеи, а домакините на групите представят резултатите пред аудиторията. Целта на това събитие е да се предизвика размисъл в младите хора по темата за употребата на наркотици и да се види какво е отношението им към това социално явление. След края на „Световното кафене“ се проведе интересна викторина с въпроси по темата.

Представители на Общинския съвет по наркотични вещества са участвали в 16-тата Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества в гр.Шумен.

През месец юли представители на ОбСНВ участваха в откриването на Еколято 2022, съвместно с други институции, като използват случая да раздадет грамотите и наградите на участниците в проведения фотоконкурс, организиран от ОбСНВ и ПИЦ „Моят свят без наркотици“. В конкурса  бяха разгледани общо 80 творби на 42 участника, от тях 20 са наградени индивидуално , 1 творба е наградена групово. Имаше грамоти за всички участници и ваучери за отличените творби.  През месеца са проведени  2 занятия с децата от първа и втора смяна на Еколятото, на тема „Здравословен начин на живот“.

Експертите от ОбСНБ участваха в онлайн работна среща по проблемите, касаещи работата по Националните програми „Кодово име живот“ и „От връстници за връстници“. Обработихме резултатите от анкетното проучване по Националната програма „От връстници за връстници“ с програма за статистическа обработка SPSS и въведохме данните от анкетните карти.

В началото на август са проведени последните 2 интерактивни занятия с участниците от трета смяна на Еколято22 и е направен анализ на работата на ОбСНВ и ПИЦ по проведената дейност, свързана с програмата на Еколято22. Работи се по изготвяне на информационни материали за брошура, свързана с новата мода сред тийнейджърите – употреба на Снус /никотинови торбички/.

През септември експерти от ОбСНВ участват в обучение в гр.София на тема „Превантивни програми и мерки – насоки за утвърждаване на стандарти в превантивната работа“.

Осъществени са 2 консултации с ученик, насочен от МКБППМ. Подготвени са материали за срещата на екипа на ОбСНВ и ПИЦ с психолози и педагогически специалисти от училищата в гр.Разград по въпросите, свързани с Националната програма, а на работната среща са обсъдени и дейностите за Световния ден на психичното здраве. Той се отбелязва на всяка година на 10 октомври.  Екипът на ОбСНВ участва в онлайн среща със сдружение „АРЗ Солидарност“ във връзка с онлайн въпросника за скрининг, насочен към ученици на възраст 12-19г.

След представянето на отчета Станислава Петрова представи и кратка справка относно разпространението  и употребата на наркотични вещества от началото на 2022 г. до текущия момент. Справката беше предоставена от ОДМВР, след като поради служебни ангажименти техен представител не можа да участва в заседанието.

По точка „Текущи“ от заседанието на членовете на ОбСНВ:

Зам.-кметът Хабибе Расим предложи да има повече съвместни дейности с различните институции. Попита стига ли до знанието на кметове по населени места информация, която се поднася в училищата и запознати ли са те с темата.

Всички членове дадоха положителна оценка за работата на екипа на ОбСНВ и ПИЦ и са готови са съвместни дейности и мероприятия.

Тезджан Бошнакова – инспектор в „Детска педагогическа стая“ към РУ на МВР отбеляза, че винаги в процес на работа могат да възникнат допълнителни действия и инициативи, по които ОбСНВ и ПИЦ имат готовност да работят.

Станислава Петрова предложи, като съвместна инициатива заедно с РУМВР да направят  превантивна кампания във връзка с деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. В кампанията ще се включат доброволците от училищата, с които ОбСНВ и ПИЦ работят по превантивните дейности.

Председателят на ОбСНВ Станислава Петрова сподели, че голям проблем в училищата е употребата на енергийни напитки още от съвсем ранна възраст. Това споделят и учителите при посещенията в училищата – сподели тя.

Диана Господинова от МКБППМН предложи да се изработят лепящи стикери, които да показват вредата от употребата на енергийни напитки, които да бъдат разлепени на входа на всяко училище. На това мнение бе и и общинският съветник Ахмед Ахмедов, който добави, ако е възможно на родителските срещи по училища, да се разговаря с родителите за употребата на енергийни напитки от децата.

Главният експерт в отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград Йълдъз Шеремед –изказа мнение, че в училищните лавки е забранено продаването на енергийни напитки, както и в обсег на 100м. от дадено училище, но най-вероятно те си ги набавят от друго място.

Диана Господинова предложи като съвместна дейност между ОбСНВ и МКБППМН, ОбСНВ да направи обучение на тема „Психоактивни вещества – употреба и последици“ за обществените възпитатели, които работят в комисията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе