Ученици от две училища в Община Разград ще получават безплатен обяд по проект на БЧК

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе сред официалните гости на старта на проект за безплатна трапезария за ученици, който Областната структура на Български червен кръст реализира в четири училища в Разградска област, две от които са в община Разград.

YouTube

Това се случи в обособената за трапезария стая в ОУ“Елин Пелин“-Стражец. Преди 25 деца от 5 до 7 клас да получат обяда си, медицинската сестра в училището представи кратка беседа за здравословния начин на живот. Учениците пък показаха както знания в тази сфера, така и практически умения, като сами направиха смути от полезни плодове, както и сандвичи с оригинална украса.

Трапезариите в ОУ“Елин Пелин“-Стражец, ОУ“Г.С.Раковски“-Раковски, ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница и СУ“Христо Ботев“-Лозница са  по проект „Трапезарии за ученици в неравностойно положение“, който се реализира по съвместен договор между БЧК и Турския Червен полумесец. На четирите училища се осигурява по 3 лв. финансиране на обяд за дете, останалите средства се дофинансират от училищата или съответните общини.

Целта на проекта е да се задържат децата в училище след начално образование, подкрепата е за деца от 5 клас и следващите.

В Разградска област в продължение на 100 учебни дни 100 деца ще получават безплатен обяд, в училището в Стражец са 25. Те ще получават от кетърингова фирма основно ястие и десерт, днес в менюто им имаше по две кебапчета, пържени картофи, две филийки хляб и паста. Децата в Раковски ще получават супа и основно ястие.

В разговор с директора на училището Диана Петрова заместник-кметът Добрин Добрев поздрави нея и екипа й за активността при реализация на подобни проекти, които подобряват живота на учениците и ги стимулират да останат в образователната система. Г-жа Петрова показа на заместник-кмета обновените през последните години класни стаи, обособения физкултурен салон и кътове за почивка в училищните коридори. Сподели и, че интересът към училището се повишава, отскоро дори са се записали две ученички от Ветово.

Официални гости на старта на проекта за безплатна трапезария освен заместник-кмета Добрин Добрев бяха: заместник областният управител Найден Късов, началникът на РУО на МОН Ангел Петков, кметът на Стражец Нуридин Мехмед, изпълнителният директор на Областния съвет на БЧК д-р Милена Кехайова, директорът на ДГ“Пролет“-Стражец Петя Стефанова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе