Празнични събития организира РИМ-Разград за 135-годишнината на музейното дело в Разград

Няколко празнични събития организира на 9 и 10 ноември Регионалният исторически музей по повод 135-годишнината на музейното дело в Разград.

В 10.00 часа на 9 ноември ще бъдат поднесени венци и цветя пред надгробната плоча на акад. Анание Явашов до параклиса „Св. Георги“ в стария гробищен парк. По инициатива на Музейния съвет и със съдействието на Община Разград в лицето на зам.-кмета Добрин Добрев гробът е вече почистен и зацветен.

YouTube

А в продължение на два дни /9 и 10 ноември/ от 9.00 до 18.00 часа жителите и гостите на Разград ще имат уникалния шанс да разгледат най-голямото златно съкровище от периода на Късната античност в България и Златния пегас, които ще бъдат изложени в музея.

В 13.00 часа директорът на РИМ – Разград Таня Тодорова ще открие Национална научна конференция „100 години археологическо дружество – Разград”. В конферентната зала на Интерактивния музей над 35 доклада в три сесии ще изнесат представители на Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет, музеите в Разград, Добрич, Варна, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Исперих, Попово, Омуртаг, Нова Загора и др. Модератори са проф. д-р Стела Дончева от Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, проф. д-р Росица Ангелова от РИМ – Разград и проф. д-р Георги Атанасов от РИМ – Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе