Механото стартира изпълнение на проект „Образование за по-добро утре“

Стартира изпълнението на проект № BG05M2OP001-3.019-0004 „Образование за по-добро утре“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура “Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование” . Проектът се изпълнява от Сдружение „Мулти Акт“, в партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“ – гр. Русе, Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – гр. Русе, Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ – гр. Русе, Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ – гр. Разград, Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ – гр. Разград, Професионална гимназия по транспорт – гр. Русе

ДОГОВОРА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ СЕ ПОДПИСА НА 16.09.2022 Г., А ОБЩАТА МУ СТОЙНОСТ Е В РАЗМЕР НА 190 293.60 ЛВ., КАТО ОТ ТЯХ 161 749.56 ЛВ. СА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ, А 28 544.04 ЛВ. НАЦИОНАЛНО ФИНАНСИРАНЕ. ПРОЕКТЪТ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА ДО 31.12.2023 Г.
Основната цел на проекта е да се подобри достъпа до висше образование и социалната интеграция на уязвимите групи от областите Русе, Разград и Силистра. За целта в рамките на проекта, ученици от уязвими групи ще бъдат подпомогнати да завършат успешно средното си образование, като получават допълнителна учебна подготовка за явяване на държавни зрелостни изпити и кандидатстване във висше учебно заведение. Изискване на проекта е учениците, които се включат в проекта да се във втори гимназиален етап на обучение в училищата-партньори по проекта и да са от социално слаби семейства, обект на социално подпомагане за последните 6 месеца към момента на включване.

YouTube

Лица и младежи от уязвими групи със завършено средно образование също могат да се включат в проекта. Те трябва да са без висше образование, да са от социално слаби семейства, обект на социално подпомагане за последните 6 месеца. Други участници в проекта могат да са образователни медиатори и помощник на учителя със завършено средно образование, без

висше образование, вкл. такива от маргинализирани общности като ромите. Те ще могат да опреснят знанията си, като бъдат включени в кандидат-студентски курсове.

Тези от тях, които бъдат приети в университет, по време на първата година от следването си ще получат подкрепа и от ментор, които ще ги подпомагат за да се адаптират в академичния живот във висшето училище. Също така семестриалните такси за първата година ще бъдат поети от бюджета на проекта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе