Магистрати посетиха две училища по Образователната програма на ВСС и МОН

В рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в два последователни дни магистрати се срещнаха с ученици в две учебни заведения.

Административният ръководител – председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева посети Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Ясеновец, където представи професиите „съдия“, „прокурор“, „следовател“ и запозна подрастващите със статута на магистратите.

YouTube

С конкретни примери присъстващите петокласници и шестокласници научиха, че Конституцията и законите регулират редица обществените отношения, като в тях са разписани правата и задълженията ни като граждани. Разяснени бяха правомощията на съдиите, прокурорите и следователите. 

Дискутирани бяха и други теми като кражбите, опасностите в интернет, обидите в класната стая и социалните мрежи, като магистратът апелира да бъдат внимателни в приложенията, които ползват, да не изпращат свои снимки на непознати, тъй като това често води до изнудване за пари и трафик на хора.

Акцентира до каква възраст човек е дете и кой носи отговорност за него, в кои случаи отдел „Закрила на детето“ предприема мерки за закрила, кога се става правоспособен водач на автомобил и колко години трябва да си навършил за да можеш да сключиш брак.   

  

Учениците научиха още, че когато станат на 14-години и получат лична карта трябва да пазят данните съдържащи се в нея за да не станат жертва на престъпление като теглене на кредит на тяхно име. Магистратът ги посъветва, когато станат по-големи да бъдат внимателни, да четат и при нужда да се съветват със специалисти, когато подписват договори и различни документи.

Ден по-рано съдия Доротея Иванова от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград се срещнаха със седмокласници от СУ „Христо Ботев“ Разград. Разговаряха по темата за детското насилие в училище и наказателната отговорност на непълнолетните. Още в началото на срещата бяха разграничени различните видове насилие и тормоз, които може да се осъществят в семейна, училищна и социална среда.

Коментирана бе и Конвенцията за защита правата на детето като съдия Иванова им обясни, че децата трябва да бъдат защитавани, да бъдат полагани особени грижи и внимание за тяхното възпитание, за тяхното интегриране в обществото и за защита на техните права и законни интереси.

По инициатива на директора на учебното заведение Стойчо Стойчев бяха коментирани и провелите се през седмицата внезапни среднощни полицейски проверки в питейни заведения в централната част на града, при които бяха установени около 30 непълнолетни, част от които употребили алкохол. Поиска магистратите да разяснят какви санкции грозят непълнолетните и техните родители изпаднали в такава ситуация.

Прокурор Цветкова акцентира на възпитателните мерки, които Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни може да налага, като уточни, че най-леката е „забележка“, а най-тежката „настаняване във Възпитателно училище – интернат“. Посочи още, че навършилите 14-годишна възраст може и да не минат през МКБППМН, а направо да дойдат първо в прокуратурата, а след това и в съда.

Учениците имаха възможността да зададат въпросите, които ги вълнуват, а накрая получиха и образователни материали, предоставени от ВСС.

Беседите по Образователната програма ще продължават и през 2023 година, когато ще бъдат посетени ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, НПТГ „Шандор Петьофи“, ПГИ „Робер Шуман“ и ОУ „Никола Икономов“. Срещите с подрастващите целят повишаване на правната им култура, запознаването им с правата и задълженията, които имат като граждани, как да не станат жертва на престъпление и как да защитават правата си. 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе