Открити уроци и конференции за юбилея на Математическата гимназия

Все по-често учениците репортери трябва да влизат с фотоапарат и диктофон в учебните часове. А репортажът им от мястото на събитието започва с думите „Имаме новина“, защото юбилейната 50-та годишнина на ППМГ започна със серия открити уроци и научни конференции. Те разкриват възможностите на СТЕМ-центъра за преподаване на най-различни предмети. През ноември видяхме съвместно преподаване на математика и химия, география и информационни технологии.

Математиката и химията заедно „ръка за ръка“

YouTube

Едва ли има по-страшни предмети от математиката и химията. Още повече, ако трябва да ги използваш едновременно … според обикновените хора. Но в Математическата гимназия проведоха съвместен открит урок по математика и химия и то в СТЕМ-центъра с използване на информационни технологии. Учителите Емилия Станкова (преподавател по математика) и Недка Тицова (преподавател по химия и опазване на околната среда) предизвикаха учениците от 10.б клас, които пък са профилирана паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“.

„В химията се използва много математика и химиците трябва да знаят всички изчисления, започвайки от определяне валентност на атомите в химичните съединения до изчисления на сложни задачи по химия – коментира госпожа Тицова (по химия). В презентацията за часа тя включи няколко вдъхновяващи цитати от велики учени, например:

„Стремящият се към най-задълбочено изучаване на химия трябва да е добре запознат и с математика.“ Ломоносов

„Във всяка естествена наука е заключена толкова истина, колкото математика има в нея“ Емануел Кант

Госпожа Емилия Станкова (математика) включи знанията от стереометрията, за да обясни сложните структури на молекулите. В материала по химия в 10. клас се изучават теми, свързани със степени на окисление, окислително-редукционни процеси, скорост на химичните процеси, концентрации на разтвори и др., където е нужна много математика – решаване на уравнения с едно неизвестно, степенуване, процентно съдържание на веществата в разтвори и т.н.

„Използваме знанията, които са усвоили по химия и математика досега “ – заключи госпожа Тицова. И обеща: „Ако бяхме в лабораторията, щях да им покажа и експеримента „химична змия “, но в СТЕМ-центъра наблегнахме на теоретични знания и умения. Защото Мария Кюри е казала:

„Ученият в лабораторията не е просто техник: това е дете – лице в лице с природните явления, действащи на него, като вълшебна приказка.“

Честит юбилей на всички добри математици и химици, които се забавляват, докато откриват закономерностите в природните явления!

Научна конференция и открит урок в географските паралелки

В профилирана паралелка „География и икономика с ИТ“ (12. Г клас) се проведе открит урок на тема „Работа с топографска карта“. Задачите, подготвени от преподавателя Веселин Керемедчиев, включваха използването на стандартни топографски карти и определянето на географски координати, абсолютна надморска височина, изчисляване на разстояния и площ по картата.

Урокът предшества престоящите занятия за изчертаване на карти и решаване на задачи по картография в електронна среда. 

След направената пауза свързана с КОВИД апидемията, географското общество Terraviva проведе поредното издание на традиционната географска научна конференция «Светът е география». Представени бяха доклади по теми, свързани с профилираната подготовка на учениците от 11г клас, модул 1, включващи актуални аспекти на Устойчивото развитие. Сред тях – измененията на климата, водните запаси, състоянието и движението на ледниците, справянето с продоволствената криза и белтъчния глад. Докладите – изнесени от учениците – имаха своята аргументационна и презентационна част.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе