Десетки разградчани и русенци казаха „НЕ“ на домашното насилие

Заместник-председателят на Областния съвет по превенция на домашното насилие в област Разград Светлин Симеонов се включи в организираната на 14 януари церемония по откриване на паметна плоча в кубратското село Юпер на жертви на домашно насилие – убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ дъщеря Мария.

Той увери присъстващите на събитието, че всички институции и организации от Областния съвет са обединени в работата си по превенция на домашно насилие и се стремят да направят обществото по-ангажирано и непримиримо с проявите на агресия. „Благодарим на роднините и близките на Ирина и Мария, че въпреки огромната си болка намират сили и се ангажират с подобни каузи“, посочи Светлин Симеонов и изказа съболезнования за загубата.

YouTube

Областният съвет за превенция на домашното насилие е консултативен орган към Областния управител и представлява иновативен модел за междуинституционално сътрудничество в сферата на превенцията на домашното насилие в съответствие с разпоредбите на Закона за защита от домашно насилие. Създаден е по инициатива на неправителствения сектор.

В събитието се включиха десетки близки и приятели на Ирина от Разград и Русе, местни хора, кметът на Юпер Петър Петров и кметът на съседното село Звънарци Юджел Юсеинов и представители на неправителствената организация, работеща по проблемите на домашното насилие – „Зонта Клуб – Русе“.

Инициативата под надслов „Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията” е на съученици и приятели на Ирина и се реализира с подкрепата на кмета на селото Петър Петров.

„Събрали сме се, за да се изправим срещу глобалната пандемия „насилие над личността“. Не искаме последствията от него да се превръщат в минало, а да се помнят и за тях да се говори. Това е нашият начин да кажем „Не на насилието!“. Много хора вярват, че на тях това няма да им се случи, но е важно да имат информация какво се става по света, не само при нас. Щом е засегнато и нашето село, значи темата е много мащабна. Според нас трябва да се обръща внимание на тези събития, колкото и да са тежки.“ – каза една от инициаторките Диана Димова.

След минута мълчание, паметната плоча беше поставена пред читалището в Юпер, тъй като младата жена е родом от селото и е участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала през август 2022-а заедно с дъщеря си от Испания, където работела от десет години. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции. „Избрахме мястото да е пред читалището в с. Юпер, защото Иринка беше една от активните му самодейци. Ценеше българското и го предаваше. Нека всеки, който мине оттам, да сведе глава и да отвори душата си за доброто”, споделят инициаторите. До плочата бяха засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят”.

Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча.

Припомняме, че младата жена и невръстното й дете бяха убити в дома им в Испания в началото на ноември миналата година, а за престъплението е арестуван съпругът и баща на детето, който е родом от русенско.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе