Откриха изложбата „Любовта е…“

С лирико-драматичен театрален етюд за изгарящия любовен триъгълник между проф. Боян Пенев и поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна бе открита днес в къщата музей „Анание Явашов“ изложбата „Любовта е…“.

Разказвач бе ръководителят на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Разград и режисьор на етюда проф. д-р Росица Ангелова. Помагаха й ученички от ПГИ „Робер Шуман“, тяхната преподавателка Борислава Иванова и съпругът на проф. Ангелова Жулиян Георгиев /в ролята на Боян Пенев/.

YouTube

Изложба „Любовта е…“ – пощенски картички и още нещо в къщата музей „Анание Явашов“

Включените в изложбата открити пощенски картички са от края на XIX и началото на XX в. и са от фонда на музея. Но в арт пространството са вплетени и съществени моменти от историята на Разград. Тук са поезията и писмата на художника и кмет на града в периода 1934-1935 г. Драган Данаилов. По време на откриването прозвуча и пламенно любовно стихотворение от възпитаника на Академията за изящни изкуства в Торино до любимата му Еленка.

Друг акцент са украшенията, носени от разградските дами в миналото. И понеже любовта между двама души има пряка връзка с брака помежду им, в експозицията е представен уникалният албум, който разградчани подготвят за сватбата на княжеската двойка Фердинанд и Мария Луиза.

В подготовката и аранжировката на изложбата в месеца на любовта и виното е ангажиран целият екип на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград: инициаторът проф. д-р Росица Ангелова, Виктор Костадинов, Милена Маринова, дизайнерът Михаил Маринов, екипът на Радио Разград – с осветление и озвучаване и Театрално-музикалният център, предоставил костюмите за театралния етюд.

Изложбата „Любовта е…“ може да бъде разгледана до края на месец март. Според организаторите по-възрастните ще имат възможността да се върнат в онези дни на вълнение и трепет, когато изливаш душата си с мастилото върху картона на картичката в признанието към любимия човек. Младите ще разберат как са общували прабабите и прадядовците им във времената без модерни технологии. А децата – децата ще научат що е то пощенска картичка и как тя е стигала от изпращача до получателя й.

За всички имаше късметчета с мисли на мъдри хора за любовта в живота ни и чаша вино – както се полага в месеца на любовта и виното.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе