В Механото отбелязаха Международния ден на математиката

На 14-ти март в НПТГ „Шандор Петьофи” беше отбелязан Международният ден на математиката, известен още като Световен ден на числото П /пи/. Датата не е избрана случайно. Инициативата идва от САЩ, където форматът за изписване на дати от календара е месецът да се записва преди датата, и така се получава 3.14, което е стойността на числото П. На същата дата е роден и известният учен Алберт Айнщайн.

Всяка година Международният ден на математиката обявява различна тема, която да обогатява идеите за празника, да предизвиква креативността и да улеснява връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Мотото за настоящата година е „Математика за всички”.

YouTube

В тази връзка беше отправен призив към учениците да покажат, че математиката е за всеки и може да се открие в различни области от живота, в т.ч. в изучаваните предмети и професионални направления в училището.

Учениците от 8-ми до 12-ти клас се включиха активно в отбелязването на празника като представиха своята креативност, показвайки свои собственоръчно изработени от различни материали фигури, рисунки, презентации, дървени пластики, електронни устройства и други. Всички те бяха изложени в стаята по математика, както и на друго видно място в училището, където всички желаещи имаха възможност да запечат празника в снимки.  Беше дадена възможност на ученици от различни класове да проведат часовете си по математиката в горепосочената стая. За празника бяха подготвени занимателни и логически задачи за обичащите „главоблъсканиците”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе