Община Разград се присъединява към инициативата „Часът на Земята“ в събота

Община Разград се присъединява към инициативата „Часът на Земята“ в събота, 25 март.

Събитието, с което в Разград ще се отбележи най-мащабната световна инициатива, посветена на опазването на природата, е концерт на тъмно, организиран от ЦПЛР Център за работа с деца. В 20,30 ч. в събота пред Общинския културен център ще танцуват възпитаници на Центъра. Близо 100 момичета на възраст от 4 до 19 години от Градския мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова ще представят оригиналните си танци с визуал пойове, светещи пойове, а на финала и огнени танци. Ще има и предизвикателство към майките на мажоретките.

YouTube

По време на „Часът на Земята“ – между 20,30 и 21,30 ч. – ще бъде изгасено художественото осветление на обществени сгради в централната част на града – НАП, Съдебната палата, Часовниковата кула, както и осветлението на площад „Независимост“.

Световната инициатива „Часът на Земята“ се организира всяка последна събота на месец март за 16-та поредна година от WWF – Световен фонд за дива природа. Мотото й тази година е отново „Общ дом. Общо бъдеще.“, като основна тема за WWF-България е опазването на дивите животни в България, конкретният фокус е върху възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове, като рисът от плаката на кампанията. Последният официално регистриран балкански рис в България е убит през 1941 г. Оттогава видът се с счита за изчезнал от страната. През последните 15 години обаче има неофициални сигнали за забелязани или незаконно убити рисове в страната. През есента на 2008 г. фотокапан, поставен в Осогово за наблюдение на язовци, регистрира млад мъжки рис. Това се смята за първото реално доказателство за присъствие на рис в страната. Цел на EEF-България е създаване на условия за развитие на популацията в страната

На 25 март между 20,30 и 21,30 ч. като знак на солидарност с човечеството и планетата се изгасват светлините на обществени сгради и частни домове. Тази година това ще се случи в над 7000 града от 190 държави

Община Разград призовава и жителите на общината да се включат в инициативата „Часът на Земята“ като изгасят светлините в домовете си между 20,30 и 21,30 ч. в събота.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе