Проведе се заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в област Разград

Днес, 23 март 2023 г. се проведе заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в област Разград.

Заседанието беше водено от Областния управител Драгомир Златев.

YouTube

Участието в него взеха представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция „Земеделие“, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, държавните горски и ловни стопанства и общинските администрации в областта.

Д-р Юлиян Йорданов – Началник отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в  Областна дирекция по безопасност на храните – Разград представи актуалната епизоотична обстановка в област Разград, по отношение на болестите Африканска чума по свинете и Инфлуенца по птиците. Той информира, че епизоотичната обстановка е спокойна, като са констатирани умрели животни и не са регистрирани нови случаи на тези болести в област Разград. Д-р Йорданов подчерта, че въпреки това е задължително да се спазват превантивните мерки, като от съществено значение е в животновъдните обекти, където се отглеждат птици за лични нужди, собствениците да не допускат излизането на птиците извън дворовете, както и контакта между домашни и диви птици. Стопаните следва да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, да дезинфекцират помещенията и създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите домашни птици, да не се отглеждат едновременно водоплаващи и други видове птици. Д-р Йорданов обобщи, че благодарение на усилията, които се полагат, не е допуснато разпространение на заболяванията, както в индустриалните стопанства, така и в задните дворове.

Обсъден беше Плана за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта Африканска чума по свинете.

Д-р Върбан Белчев – Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград обърна внимание, че по закон кметовете имат задължението да извършват инвентаризация всички лични стопанства. Българската агенция „Безопасност на храните“ има готовност за предоставяне на последните списъци на регистрираните стопанства. 

Комисията взе решение да се проведе инвентаризация на свиневъдните обекти в област Разград три пъти годишно. Ще бъдат извършени проверки на депопулацията на задните дворове, ако същите не са подновили дейността си. Ще се извърши проверка  и за останали, нерегистрирани по списъците от общините и населените места лични стопанства – задни дворове. Ще се засили взаимодействието с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета при извършване на проверки на превозни средства по параметри, зададени от Българската агенция „Безопасност на храните“, с цел откриване на източника на всяко заловено прасе или свински продукт. Ще се проведат заседания и на общинските епизоотични комисии за запознаване с взетите решения на областната комисия и за предприемане действия за тяхното изпълнение.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе