„Булгаргаз“ очаква цената на газа за април да бъде около 98 лв./MWh или с над 8 % по-ниска от м. март

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад във връзка с внесеното на 13.03.2023 г. заявление на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за месец април 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите, докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.  В откритото заседание участваха   представители на дружеството.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 април 2023 г. да бъде в размер на 102,26 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

YouTube

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.  

В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от няколко източника.

В ценовия микс за м. април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. „Булгаргаз“ е сключил за м. април два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени след тръжна процедура при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.    

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. април – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   

„Към днешна дата цената на природния газ на „Булгаргаз“ за месец април би била малко над 98 лв. за MWh или с над 8 % по-ниска от досегашната, заяви на откритото заседание изпълнителният директор на обществения газов доставчик Деница Златева. Прогнозата на „Булгаргаз“ за месец май е за още по-ниска цена – приблизително 88 лв. за MWh, но вероятно ще бъде ревизирана.  Газовото дружество е осигурило необходимите количества природен газ за клиентите си до края на 2023 г. заяви Деница Златева. В отговор на поставен въпрос от председателя на регулаторната комисия тя уточни, че няма заведено арбитражно дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов поиска допълнителни разяснения във връзка със становището на работодателските организации, че цените, по които „Булгаргаз“ продава синьото гориво на клиентите си, са с 40 % по-високи от тези на нидерландската газова борса TTF. В отговор Деница Златева уточни, че „Булгаргаз“ осигурява на клиентите си природен газ за цял месец напред, а бизнесът се позовава на дневни спот цени. Тя посочи също, че внасянето на заявлението в КЕВР е съпроводено с конкретните договори за доставки до клиентите. Като допълнителен фактор бяха изтъкнати и по-високите разходи на дружеството, свързани с доставките на LNG.

„Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или минимално повишение на цената на топлинната енергия. Крайната оценка ще бъде направена, когато на 1 юли т.г. КЕВР се произнесе с ценовите си решения“, заяви пред журналисти председателят на Комисията доц. Иван Иванов.

Комисията продължава работата си по разследване на постъпилите сигнали за нарушения на правилата на борсовата търговия на електроенергия, съгласно Регламент РЕМИТ. До момента са санкционирани шест дружества с глоби на обща стойност над 1 млн. 250 хил. лв., а само преди дни регулаторът прие ново решение по отношение на едно енергийно дружество. „По повод на последното ни решение Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори /АСЕР/ излезе със специално съобщение, с което приветства това решение на КЕВР  във връзка с извършена манипулация на българския пазар за електроенергия на едро. Агенцията оказва изключителна помощ на Комисията, като в хода на цялото разследване беше поддържана постоянна връзка, включително ни беше предоставена и методическа помощ“, заяви доц. Иван Иванов.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.04.2023 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м.април. Данните ще отчетат котировките на международните газови пазари, актуалния валутен курс, както и условията по сключените договори за доставка. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месец април, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Откритото заседание беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе