Магистрати с поредни беседи за повишаване на дигиталната грамотност на подрастващите за по-безопасна интернет среда

Прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград представиха последователно пред ученици от 9 „а“ и 9 „г“ клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ темата „Децата и компютрите. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“.

Средношколците имаха възможност да изгледат кратък образователен филм относим към темата. Лекторите разясниха какво представляват компютърните престъпления и личните данни. Дискутирани бяха опасностите, които най-често грозят младите хора в дигиталното пространство. Магистратите акцентираха на кражбата на лични данни, изнудването, източването на банкови карти, онлайн измамите, фишинг атаките и детската порнография.    Средношколците научиха, че по отношение на компютърните престъпления могат да бъдат в различни качества: на жертва, когато спрямо тях е извършено нещо неправомерно или на извършители на престъпление, когато самите те извършат неправомерно действие. Напомнено им бе, че с навършването на 14-годишна възраст вече носят и наказателна отговорност, макар и смекчена.

YouTube

Дебатирани бяха и реални казуси от практиката на прокурорите, свързани с различни компютърни престъпления.

Лекторите отправиха апел към младите хора да внимават с кого комуникират в интернет, да не се доверяват на абсолютно никой и да не предоставят свои лични данни, тъй като това е важна, чувствителна информация, с която може да се злоупотреби. Посъветваха ги ако имат някакъв проблем или изпаднат в неприятна ситуация, задължително да споделят с родител или по-възрастен близък, с учител, с полиция и с прокуратура.

Реализираната днес среща е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе