Община Разград стартира проект „Укрепване на общинския капацитет“, търсят се специалист „социални услуги“ и двама „социални сътрудници“

Снимка: Данче Бозаджиева

Община Разград стартира реализацията на проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Разград“, който е финансиран по Процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“, чрез Европейски социален фонд плюс, по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейски съюз.

Целта на проекта е развитие и укрепване на капацитета в Община Разград, чрез подкрепа на местната администрация, ангажирана с изпълнението на правомощията и ангажиментите по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП). Задачата е предоставяне на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението, живеещо на територията на Община Разград. Проектът е с продължителност 24 месеца, по него ще бъдат назначени трима специалисти – двама социални сътрудници и един специалист социални услуги. На интернет страницата на Община Разград вече е публикувана обява за набиране на кандидати. Срокът за подаване на документи е 24 април. В секция „Програми и проекти“ е публикувана и повече информация за проекта, както и необходимите документи за кандидатите за трите позиции.

YouTube

Във връзка с новите ангажименти на общинските администрации според законови изменения се предвижда и провеждане на разяснително-информационни кампании за предоставянето на личната помощ, социалните и интегрирани здравно-социални услуги, както и информираност на обществото на местно ниво относно възможностите за разрешаване на проблемите, свързани с липсата на достъпност за хората с увреждания. За целта ще се ситуира фронт офис, обезпечен с необходимото обзавеждане и оборудване в Административния център на Община Разград, на партерен етаж, като по този начин ще се осигури улеснен достъп, в т.ч. и за лица с увреждания, ползващи помощно технически средства за придвижване. Предвижда се и провеждане на специализирани обучения както на новоназначените, така и на общинските служители, ангажирани с администрирането на делегираната дейност „Асистентска подкрепа“, Механизма по Закона за личната помощ и др.

С цел осигуряване на оптимална екипна среда и насърчаването на увереност в компетенциите и възможностите на служителите, както и на тяхната пълноценна връзка и комуникация с потребителите на социални услуги и потенциалните потребители в процеса на насочването, ще бъдат организирани и проведени две супервизии и обучения. Всички дейности, свързани със ЗСУ, ще са насочени в изпълнението на дейността в частта, касаеща насочването на кандидат потребителите на социалните услуги.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе