Близо 50 ученици облякоха съдийски и прокурорски тоги в „Деня на отворени врати“ в Окръжен съд – Разград

Около 50 ученици се включиха в инициативата „Ден на отворени врати“ и посетиха Окръжен съд – Разград. В Съдебната институция гостуваха 4 „б“ клас от ОУ „Васил Левски“ Разград и 4 „б“ клас от ОУ „Никола Икономов“.

YouTube

За тях бе организирана информационна обиколка, която започна от фоайето на съдебната палата. След това учениците се срещнаха с представители на ОЗ „Охрана“, които им разказаха за спецификите на работа на съдебната полиция; показаха им част от помощните средства и оръжията, които използват; автомобилите, с които се транспортират задържаните лица и клетките за временен престой.

Заместник-председателят на съда съдия Анелия Йорданова показа на любопитните гости как изглежда един съдийски кабинет, а след това последователно в наказателно и гражданско деловодство разясни от какво естество е работата на служителите в тях. Информира ги, че книжата по образуваните дела се поставят в папки при стриктно спазване на цветово кодиране в червено, зелено, жълто, синьо, оранжево, сиво и манила за различните видове дела.

В съдебна зала №5 съдия Йорданова запозна малките гости с това как се разполагат страните в съдебната зала и обясни в какво се изразява работата на съдията. Малчуганите имаха възможност да облекат съдийски и прокурорски тоги и да си направят снимки за спомен.

„Денят на отворените врати е част“ от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система и повишаване на правната култура на гражданите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе