Ученици от ПГТС „Христо Смирненски“ на посещение в Етнографския музей в Разград

През настоящата 2022/2023 учебна година ПГТС „Христо Смирненски“ – гр. Разград работи по НП „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА, СИГУРНА И ДОСТЪПНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“, Модул „Културните институции като образователна среда“. По програмата заедно с ученици от IX A клас работи г-жа – Красимира Кирчева – старши учител по български език и литература в гимназията, която освен, че е преподавател по БЕЛ , но е и класен ръководител на учениците.

На 05.05.2023г. /петък / бе посетен Етнографския музей – гр. Разград, който е част от архитектурния ансамбъл на квартал „Вароша”. Групата бе посрещната от уредникът на културната институция. Планираното мероприятие започна в 10:00 часа. Съгласно плана за обучение по националната програма в двора на музея г-жа Кирчева изнесе урок на тема : Петко Славейков – Поемата „Изворът на Белоногата“. Учениците бяха запознати с жизнения и творчески път на твореца, след което трима ученици представиха драматизация на творбата „Изворът на Белоногата“ с цел по-доброто усвояване на сюжета и основните мотиви в поемата. В ролята на лирическите герои се превъплатиха учениците: Ипек Красимирова /ученичка от 8г клас от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград – гост на мероприятието/ като Гергана, Борис Стефанов – като Никола и Младен Стоянов – като везира.

YouTube

След урока г-жа Даниела Ганчева – етнограф и заместник-директор на Регионалния исторически музей изнесе своята интересна беседа пред деветокласниците, свързана с историята и културата на една от най-характерните местни етнически групи – капанците. Тя обясни, че в постоянната експозиция на музея са разгърнати основни моменти от календарната обредност, трудовите обичаи и семейния календарен цикъл на тази общност. Специфичните етнографски особености в обичаите и обредите за дъжд и суша Пеперуда и Герман са разкрити чрез основните обредни лица и богатия обреден реквизит. Началото и краят на жътвата са показани чрез основните магически действия, които трябва да подсигурят плодородие. Семейните обичаи и вярванията, свързани с раждането, встъпването в брак и смъртта, са пресъздадени с помощта на най-атрактивните експонати.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе