Пълни с посетители и с изкуство музеи в първата от „Белите нощи на Разград”

Напълниха се с публика и наситиха с изкуство разградските музеи в първия ден от фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград”. Вчера започна 16-тото издание на традиционния културен празник.

В първата вечер на този фестивал културните институции са символични домакини в музеите на Разград.

YouTube

Първи младите таланти на ЦПЛР Център за работа с деца поканиха своята публика в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, която също е със статут на музей. Техните изпълнения бяха в градинката пред галерията, огласиха централната част на града и привлякоха вниманието и на случайните минувачи. В краткия концерт участваха две певици от Класа по поп пеене с ръководител Свилена Дечева, Габриела Маринова изпълни „Без радио не мога”, а Татяна Славова – „Боси времена”. Аплодисменти събраха и танците на две от формациите на Градски мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова. Публиката на малките таланти с любопитство влезе и в галерията, за да разгледа творбите от последното издание на изложба „Лудогорие”.

Втората културна институция, която покани публиката си в музей, бе Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Тя събра почитателите на изящното слово в къщата музей на Станка и Никола Икономови. Там за пръв път от началото на фестивала бе представена книга на местен автор – директорът на РБ”Проф. Боян Пенев” Димитър Петров. Разказите за Разград „Тайната на дървото” представи редакторът в издателство „Персей“ Пламен Тотев. Премиерата бе уважена от разградската поетеса Станка Николова, която от години живее в Австралия, а писмо с мнението си за сборника от 13 разказа изпрати писателката Неда Антонова. В събитието участва и певецът Текин Зекериев, чийто вокален педагог е Иван Гайдаров.

НЧ”Развитие 1869” бе домакин в къща музей „Анание Явашов”. В двора й малките актьори от Театралната формация „Импулс” дефилираха с ретро костюми от началото на 20-ти век, представиха и драматизация на ретроспективната носталгична поема „Разградска прослава“ от Никола Икономов (внук на Станка-Николица и Никола Икономов-Жеравненеца), написана през 1930 г. Нови неща за Акад. Анание Явашов научи публиката в музея от проф. д-р Росица Ангелова. Нейното представяне бе под мотото „Завръщане в миналото – Другият Явашов”. Тя разказа за интересите на акад. Явашов в областта на ботаниката и за издадения от него Българо-латински ботанически речник. Изданието е част от фонда на Регионалния исторически музей и бе експонирано вчера в къщата музей. В къщата музей бяха подредени и фотографии на растения на д-р Мария Касчиева.

Различни еньовденски традиции бяха представени в Етнографския музей в Разград в нощта срещу празника на билките. Посетителите преминаваха през еньовденски венец от различни билки, получаваха по глътка пелин, с който се измиват очите против уроки, както и китка с червен конец. Девойките имаха възможност и да участват в ритуала „мълчана вода”. За всяко от китките, пуснати в менче с мълчана вода, бяха отправени наричания за това какъв жених ще си намери момата. Във възстановките и музикалния спектакъл в двора на Етнографския музей участваха музикантите и танцьорите от Капански ансамбъл-Разград, Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян” от Цар Калоян и Детска танцова студия „Капанче” към НЧ”Напредък 1901”, както и певицата от Музикална школа „Илия Бърнев” Пресияна Тодорова, чийто музикален педагог е Детелина Тодорова. Посетителите на Етнографския музей имаха възможност и да прескачат огън, както и да си отнесат вкъщи въгленче от огъня.

Атмосферата от времето на Австро-Унгарската империя възкръсна в двора на къщата музей „Димитър Ненов”. Символичен домакин тук бе Театрално-музикален център-Разград. Квартет от Разградска филхармония „Проф. Боян Пенев” представи популярни творби от австрийски композитори, а танцьори и певци от сцена „Назъм Хикмет” заедно с актрисата Росица Кехайова – възстановка по вестникарски статии от началото на 20-ти век на първите балове в Разград.

Днес е втората от „Белите нощи на Разград“. В нея по традиция събитията се случват на територията на Археологически резерват „Абритус“. От 16,00 до 21,00 ч. посетителите могат да видят в Интерактивния музей два уникални експоната от фонда на Исторически музей „Искра“-Казанлък: Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

В концерта на Вила „Урбана“ сред колоните на древния Абритус в 21,30 ч. участват: Балетна школа  при НЧ“Развитие 1869“, певецът Иван Гайдаров и група „ТЕМП“ от Враца“ с техните огнени спектакли „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“.

Posted by Община Разград on Friday, June 23, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе