Окръжен съд – Разград взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ на 72-годишен рецидивист, държал с цел разпространение на над 100 г. кокаин

Окръжен съд – Разград постанови мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо 72-годишния М.М. Той е привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Разград за това, че на 26.06.2023 г. в с. Ясеновец, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, e държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – кокаин с общо тегло 116,53 грама.

Наказанието, което се предвижда от закона за това престъпление, е  „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

YouTube

От Окръжна прокуратура – Разград поискаха мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с мотива, че са налице всички изискуеми законови предпоставки за това. Посочиха още, че обвинението е за тежко умишлено престъпление, което се характеризира с висока степен на обществена опасност както на деянието, така и на дееца.

Съобразно  напредналата възраст, семейното и здравословно състояние на обвиняемия и неговата съпруга, за която полага грижи, адвокатите му поискаха по-леката мярка „Домашен арест“. Изтъкнаха и редица доводи, сред които, че няма опасност да се укрие.

След като взе предвид материалите, събрани в досъдебното производство, разгледа доводите, залегнали в искането на прокуратурата, както и аргументите на защитата, съдът постанови спрямо М.М. да бъде взета мярка за процесуална принуда „Домашен арест“.

Съдът прецени, че за обвиняемия е налице обосновано подозрение за съпричастността му към деянието, за което е привлечен като обвиняем, както и че съществува реална опасност М.М. да извърши друго престъпление. Съдът посочи, че обществената опасност на това престъпление е висока, тъй като води до значителни щети за обществото – не само за употребяващите и развиващите зависимост, но и за обществения ред и сигурност. Според съдебния състав обвиняемият е личност с повишена степен на обществена опасност заради предходни осъждания, включително и за престъпление от същия характер извършено през 2019 г., за което М.М. е търпял наказание 9 месеца „лишаване от свобода“.

Разградският окръжен съд прецени, че с оглед здравословното състояние на съпругата на обвиняемия и задължението му да полага грижи за нея, най- подходящата мярка за неотклонение спрямо М.М. е „Домашен арест“, като контрола ще се осъществява чрез средство за електронно наблюдение. 

Определението може да се обжалва и протестира в законоустановения 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе