Съдът остави за постоянно в ареста началника на група „Миграция“, трима обвиняеми са с мерки за „задържане под стража“, „подписка“ и „домашен арест“

В четири последователни съдебни заседания днес Окръжен съд – Разград взе различни по тежест мерки за неотклонение  спрямо четири лица, срещу които се води досъдебно производство за корупционно престъпление. Заради наличието на класифицирана информация, делата бяха гледани при закрити врати.

Първи пред съда застана П.М. – началник на група „Миграция“ в ОД на МВР Разград. 55-годишния мъж е привлечен като обвиняем за две тежки умишлени престъпления.

YouTube

Задържаха началника на група „Миграция“ към ОДВМР – Разград при съвместна акция на „Вътрешна сигурност“ и Окръжна прокуратура-Разград

Според първото обвинение за времето от неустановена дата на месец февруари 2023 г. до 14.08.2023 г. в Разград, в качеството си на полицейски орган – Началник група „Миграция при ОД на МВР Разград, в условията на продължавано престъпление, поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не извърши проверка по реда на ЗЧРБ и Правилника за прилагане на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дългосрочно пребиваване и получаване на виза тип D.   

За извършеното престъпление – поискан и получен дар, се предвижда наказание от 3 до 10 години „лишаване от свобода“, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

За повдигнатото на П.М. второ обвинение, че е придобил и държал  боеприпаси, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

На тримата посредници – 47-годишния М.А., 59-годишната С.С. и 56-годишния Т.К. са повдигнати обвинения, че от неустановена дата на месец февруари 2023 г. до 14.08.2023 г. в Разград, в условията на продължавано престъпление предложили и дали подкуп на полицейски орган – Началник група „Миграция“ при ОД на МВР Разград П.М. за да не извърши действие по служба – да извърши проверка по реда на ЗЧРБ и Правилника за прилагане на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дългосрочно пребиваване и получаване на виза тип D. За извършеното престъпление НК предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева.

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград подчерта, че четиримата в хода на разследването са установени като съпричастни към извършеното корупционно престъпление и поиска от съда да им бъдат наложени най-тежките мерки за процесуална принуда „задържане под стража“.

Адвокатите на обвиняемите пледираха, че исканията на прокуратурата са неоснователни. Обосноваха се, че обвинението страда от сериозен дефицит на доказателства и начинът, по който е формулирано, затруднява защитата, тъй като не е конкретизирано кой, кога, къде и колко е дал или получил.

Съдебният състав, като разгледа събраните до момента материали прие, че досъдебното производство все още е на много ранен етап, предстоят множество процесуално-следствени действия, обвиненията са работни и тепърва ще бъдат прецизирани. Въпреки това обвиненията са за тежки умишлени престъпления, за които законът предвижда наказание „лишаване от свобода“.

По отношение на П.М. съдът прие, че корупционното престъпление е с висока обществена опасност. Налице е и обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в корупционна схема за неправомерно издаване на визи на лица, които нямат законно основание да ги получат. Във връзка с откритите в дома му боеприпаси, справка от КОС показва, че П.М. не притежава разрешение за притежание на огнестрелно оръжие. Макар данните за личността на обвиняемия да са изцяло положителни и да няма опасност да се укрие, съдът счете, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, тъй като по делото не са изяснени всички участвали лица и форми на престъпна дейност, и при по-лека мярка може да повлияе на бъдещи свидетели и осуети разследването.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватната мярка за неотклонение, която следва да определи спрямо П. М. е най- тежката – „задържане под стража“.

По преценка на съда съобразно събраните до момента доказателства тримата посредници, обвинени в предлагането и даването на подкуп на полицейския началник, получиха различни по тежест мерки за неотклонение.

На 59-годишната С.С. от Шумен съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, на 47-годишния М.А. от Разград – „подписка“, а на 56-годишния Т.К. от Разград – „домашен арест“ чрез  електронно наблюдение.

Определенията на съда подлежат на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе